Mali o Zakonu o CHF: Možda ovo rešenje nije idealno, ali je rešenje – Bankar.rs
SVE VESTI

Mali o Zakonu o CHF: Možda ovo rešenje nije idealno, ali je rešenje

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas u Skupštini da Zakon o “švajcarcima” predstavlja pravdu i konačno rešenje za većinu građana zaduženih u toj valuti, ukoliko problem žele da reše na ponuđeni način.

“Država je morala da reaguje. Možemo pričati o praksi banaka, da li je ona bila etička ili ne, ali je očigledno da su želele da maksimiziraju profit. Građani možda nisu pročitali te ugovore kako treba, ali lako je biti general posle bitke”, rekao je Mali u skupštinskoj raspravi.

Kako je rekao, država je morala da reaguje i naterala je i banke i građane da sednu za sto i nađu rešnje.

“Možda ono nije idealno, ali je rešenje i svaki građanin koji to ne prihvati može da potraži pravdu na sudu, to je fer. Ovo je bila hrabra i teška odluka, ceo zakon je kompromisno rešenje. Posle 12 i više godina, koliko ti krediti postoje, ne možete apsolutnu pravdu da napravite za sve, ali za većinu tih građana ovaj zakon predstavlja konačno rešenje, ukoliko žele rešenje”, naglasio je Mali.

Samostalni poslanik Milan Lapčević kazao je da predlog zakona delimično rešava problem zaduženih u švajcarcima, ali da nije fer i pošten prema svim građanima koji su se zadužili u toj valuti. Kako je naveo, svaki zakon koji se radi mora na jednak način da tretira sve na koje se odnosi, a kroz član 3. predloženog zakona to se ne čini.

„Oni koji su uzeli kredite, a nisu ih isplatili, oni će biti povlašćeni, a ovi drugi koji su isplatili biće oštećeni. Država nije stala iza onih koji su poštovali zakone i ugovore i na vreme otplatili dug, kojih je preko 2.000”, rekao je Lapčević.

Dodao je da se uvodi u praksu presedan da oni koji poštuju ugovore i zakone su oštećeni, a oni koji ne plaćaju nagradjeni, što je ocenio kao nepošteno.

Lapčević je naveo i da je Srbija jedna od poslednjih zemalja koja rešava problem zaduženih u švajcarcima, a da je među prvima Mađarska, koja je tužila svoje banke i dobila ih, pa je problem rešen tako što su ti krediti konvertovani u domaću valutu po nižem kursu.

Tags
Back to top button