Cena zlata i dalje skače, do kraja godine 1.400 dolara – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Cena zlata i dalje skače, do kraja godine 1.400 dolara

Cena zlata bi do kraja godine trebalo da dostigne 1.400 dolara. Ovakav skok vrednosti plemenitog metala je rezultat manje agresivne politike američke Uprave federalnih rezervi (Fed) o kamatnim stopama i dugotrajnim globalnim neizvesnostima, ocenjuju stručnjaci.

Cena zlata za promptnu isporuku kretala se juče oko 1.286,6 dolara za uncu, prenosi CNBC.

Martin Haksli iz singapurske kompanije “INTL FC Stoun” kaže da su se cene zlata dugo kretale u rasponu od 1.217 do 1.330 dolara, ali da bi se to moglo promeniti.

“Možemo očekivati da će zlatom nastaviti da se trguje u tom rasponu u narednim mesecima. Ali u drugoj polovini godine možemo očekivati da će cena porasti i da će dostići 1.400 dolara do kraja godine”, dodaje on.

Centralne banke širom sveta kupuju zlato u količinama koje nisu viđene u proteklih 50 godina, u okviru diversifikacije rezervi i udaljavanja od pojedinih valuta, uključujući i američki dolar, prenosi CNBC.

Zabrinutost oko globalne ekonomije i geopolitičkih pitanja, uključujući trgovinski rat između SAD i Kine, doprinela je porastu neizvesnosti, koja često ide “naruku” zlatu koje se smatra “sigurnim utočištem” ili aktivom koja ima tendenciju da zadrži ili poveća svoju vrednost čak i tokom turbulencija na tržištu.

Tags
Back to top button