Odužili se razgovori o leks specijalisu, predlog sutra pred Vladom – Bankar.rs
BANKESVE VESTI

Odužili se razgovori o leks specijalisu, predlog sutra pred Vladom

Razgovori o leks specijalisu za građane zadužene u “švajcarcima” koji su počeli jutros još uvek nisu završeni, a očekuje se da budu okončani do kraja dana. Prema ranijim najavama Ministarstva finansija, Nacrt Zakona o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima trebalo bi sutra da bude pred Vladom na raspravi. Vanredna sednica trebalo je da bude održana danas, ali su se pregovori odužili, te je pomerena za sutra.

“Došli smo do još jednog ili dva člana koji su ostali da se usaglase”, rekao je danas ministar finansija Siniša Mali i istakao da je optimista, te da će sve zainteresovane strane biti usaglašene.

Napomenuo je i da će tako biti ispravljena nepravda koju je neko napravio prema tim ljudima kao i da je namera da se uz određene kompromise i ustupke za postizanje rešenja olakša tim ljudima. Tako bi se rešio problem za oko 17.000 građana zaduženih u švajcarcima.

Marko Vasić, član upravnog odbora Udruženja CHF Srbije koje je izašlo iz pregovora, rekao je da su pregovori “zapeli” kod valutne klauzule.

“Spremaju nam ugovore gde ćemo mi priznati valutnu klauzulu iako je ona protivzakonita. Nama po zakonu sleduje i 70 odsto otpisa od glavnica, a ne 38 ili 40 odsto kako oni pričaju”, rekao je on.

Istakao je i da se najviše protive izdvajanju novca poreskih obveznika za banke, jer “ako je neko kriv i ako to kažu svi evropski sudovi, zašto da novac poreskih obveznika bude izdvojen bankama da bi se samo malo umanjio njihov ekstra profit”.

No, Mali je uveren da će Vlada Srbije usvojiti leks specijalis za zadužene u “švajcarcima”, nakon čega bi zakon trebalo da se nađe u skupštinskoj proceduri, kako bi bio usvojen po hitnom postupku do kraja ove nedelje.

Tags
Back to top button