Uber počeo s procedurom IPO-a – Bankar.rs
KOMPANIJESVE VESTI

Uber počeo s procedurom IPO-a

Dugo najavljivani proces inicijalne javne ponude deonica (IPO) Ubera napokon je ove nedelje dobio i potvrdu.

Kompanija je predala svu potrebnu dokumentaciju kako bi izlaskom na njujoršku berzu NYSE postala još jedna u nizu javnih deoničkih društava čijim se deonicama tamo trguje. Uber bi ovim potezom mogao obaviti jedan od najvećih IPO-ova poslednjih godina jer se prodajom deonica planira prikupiti oko 10 milijardi dolara.

U tom slučaju, u yavisnosti od toga kako početna cena deonice bude postavljena, kompanija će ubeležiti tržišnu valuaciju od oko 100 milijardi dolara. Ovog meseca trebali bi početi razgovori sa zainteresovanim investitorima (tzv. roadshow) a deonice bi u ponudu trebale, po nezvaničnim informacijama, biti puštene u maju.

Opsežna dokumentacija koju je Uber za ovaj proces morao objaviti uključuje i podatke o njihovom poslovanju. Vidljivo je tako da je na godišnjem nivou Uber u 2018. prihodovao 11,3 milijardi dolara (godinu ranije tek 7,9), no i da su zabeležili gubitak od oko 1,8 milijardi dolara.

Osim u taksi prevoz, kompanija planira nastaviti ulagati u ostale projekte poput autonomne vožnje, iznajmljivanja električnih romobila i bicikala, dostave hrane i sličnih – pa su stoga potencijalne ulagače odmah i upozorili na činjenicu da neće tako skoro početi ostvarivati dobit, prenosi SEEbiz.

Tags
Back to top button