UniCredit optužen za kartel u trgovini državnim obveznicama – Bankar.rs
BANKESLIDERSVE VESTI

UniCredit optužen za kartel u trgovini državnim obveznicama

Najveća italijanska banka UniCredit objavila je da je u skupini banaka optuženih za kartel u trgovini državnim obveznicama zemalja eurozone u razdoblju od 2007. do 2012., u vreme finansijske krize u Evropi.

Itlijanska banka objavila je tu informaciju sinoć na zahtev italijanskog regulatora, više od dva meseca nakon što je Evropska komisija izvestila da su neki trgovci u osam neimenovanih banaka razmenjivali osetljive informacije i koordinirali strategiju trgovanja obveznicama denominovanim u evrima.

Trgovci su se prema saopštenju EK navodno dogovarali uglavnom putem neformalnih kanala za komunikaciju na Internetu. Optužba ne podrazumeva da je kršenje propisa o tržišnom nadmetanju bilo uvrežena praksa u sektoru trgovine obveznicama zemalja eurozone, poručili su tada iz Bruxellesa, prenosi SEEbiz.

Neimenovani upućeni izvor kazao je da je u slučaju UniCredita istraga možda povezana s transakcijama niže rangiranog trgovca obveznicama koji je nekoliko meseci radio u UniCreditovoj nemačkoj podružnici. Trgovac nije imao pristup primarnom tržištu obveznica, tvrdi izvor, ne navodeći pojedinosti.

U sinoć objavljenom saopštenju italijanske banke navodi se da Bruxelles sumnja da su pojedine njihove podružnice prekršile propise koji zabranjuju kartelsko udruživanje. Dodaje se i da bi banka mogla dobiti novčanu kaznu.

Ta je mogućnost ipak jako mala, procenjuju u banci.

Prema evropskim propisima, kompanije koje prekrše propise o ravnopravnom tržišnom nametanju mogu biti kažnjene novčanom kaznom u visini do 10 posto globalnih prihoda,piše SEEbiz.

Upitan da komentariše istragu, izvršni direktor UniCredita Jean Pierre Mustier novinarima je odgovorio: “Kada biste znali što ja znam, poslužili biste se naslovom Shakespeareove komedije – ‘puno buke ni za šta'”.

Mustier nije želeo reći hoće li banka rezervisati novac za pokrivanje eventualne kazne.

Iz banke su saopštili da “na osnovu aktuelnih informacija nije moguće pouzdano proceniti iznos eventualne kazne”.

Analitičari američke investicione banke Jefferies procenjuju da bi mogla iznositi maksimalno oko dve milijarde evra.

Tags
Back to top button