Svetska banka: Srbija najbolja u celom regionu – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Svetska banka: Srbija najbolja u celom regionu

Srbija je zauzela 27. mesto na listi od 157 rangiranih zemalja sveta prema indeksu ljudskog kapitala, podaci su izveštaja Svetske banke. Ovo je juče u Beogradu izjavio direktor odeljenja razvojne ekonomije Svetske banke Simeon Đankov, na prezentaciji izveštaja koje je ova institucija uradila na temu globalnog razvoja.

Prema njegovim rečima, Srbija se našla odmah iza Belgije i Izraela, a indeks je razvijen za 157 zemalja kako bi se izmerio doprinos ljudskog kapitala produktivnosti sledeće generacije radnika.

Srbija je, prema ovom indeksu, bolje rangirana od zemalja regiona, budući da je Makedonija zauzela 88. mesto, Crna Gora je na 59, Bosna i Hercegovina na 58, Albanija na 56, Bugarska na 44, a Hrvatska na 36. poziciji. Đankov je istakao da je školsko obrazovanje koje deca u Srbiji i u regionu stiču dosta konkurentno na međunarodnom nivou, prenose Novosti.

Gost na predstavljanju izveštaja Svetske banke bio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, a učestvovali su i član SANU Pavle Petrović i predsednik Saveta ekonomista Aleksandar Vlahović.

Tags
Back to top button