Venezuela prodaje osam tona zlata? – Bankar.rs
INOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

Venezuela prodaje osam tona zlata?

Venezuela je iz sefa u centralnoj banci povukla osam tona zlata koje će prodati u inostranstvu, objavio je Reuters pozivajući se na dva izvora, jedan iz parlamenta Venezuele, a drugi iz njene vlade.

To rade kako bi podigli valutu i nosili se sa sankcijama koje su im nametnule SAD, otkrivaju Reutersovi izvori.

“Dok sankcije iz Washingtona guše dobit od izvoza naftne kompanije u državnom vlasništvu, PDVSA, sve više izolovana vlada predsednika Madura okrenula se rezervama zlata kao jedinom izvoru stranih valuta”, piše Reuters.

Vladin izvor im je otkrio kako su se rezerve zlata u centralnoj banci smanjile za 30 tona od početka godine, odnosno otkako je Trump počeo jačati sankcije. Kada se ta količina oduzme, u banci ostaje 100 tona zlata koje vredi više od 4 milijarde dolara.

Tim tempom bi rezerve zlata u centralnoj banci mogle nestati do kraja godine.

S druge strane, Juan Guaido, koji se proglasio privremenim predsednikom i koga priznaju SAD i još 50 zemalja, pokušava da spreči ovakve prodaje. On i njegovi saradnici kritikuju kompanije koje kupuju venezuelansko zlato ili ga drže u zajmu govoreći da oni finansiraju Madura koji je prouzrokovao humanitarnu krizu.

Osim rezervi u centralnoj banci Venezuele, Guaido pokušava zamrznuti račune Venezuele u inostranstvu, piše Reuters i dodaje kako to uključuje zamrzavanje računa na kojem je 31 tona zlata u Bank of England, a koje vredi 1,3 milijardu dolara.

Reuters u svojoj ekskluzivnoj priči dodaje i kako je zlato premešteno prošle nedelje kada su visoki dužnici bili u banci. Izvor iz vlade im je otkrio kako su tada službenici nižeg ranga ostali kod kuće zbog nestanka struje.

“Premestili su zlato dok je banka bila u vanrednom stanju”, dodao je lider opozicije, Angel Alvaro. Rekao je i kako će zlato biti prodato u inostranstvu.

SAD su upozorile ranije strane kupce zlata da ne posluju sa venezuelskom vladom, zbog čega je Venezuela odustala od prodaje 29 tona zlata Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

No od februara su ponovo počeli sa prodajom.

Tags
Back to top button