Šest od deset kupaca spremno da podeli lične podatke sa bankama i osiguravajućim kućama – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Šest od deset kupaca spremno da podeli lične podatke sa bankama i osiguravajućim kućama

Više od tri četvrtine ispitanika spremno je da podeli lične podatke sa osiguravajućim društvima i bankama kako bi ostvarili beneficije, kao što su personalizovane ponude i popusti, pokazalo je istraživanje kompanije Accenture koje je obuhvatilo 47.000 učesnika na 28 tržišta.

Istraživanje je obuhvatilo više starosnih grupa i nivoa prihoda. Istraživanje je sprovedeno online od maja do juna 2018. godine. Uključeni učesnici istraživanja morali su imati bankovni račun i barem jednu polisu osiguranja.

“U Evropi, gde otvorene bankarske regulative prisiljavaju banke na razmenu podataka sa trećim stranama, klijenti se mnogo više opiru da dele svoje podatke. Još uvek smo u ranim fazama evropske otvorene bankarske revolucije, i očekujem da će se stavovi potrošača razvijati kako banke budu ulagale i nudile relevantnije usluge”, rekao je Piercarlo Gera, viši direktor u finansijskim uslugama Accenture.

Istraživanje je sprovedeno širom sveta, uključujući 28 zemalja iz Severne i Južne Amerike, Evrope, Afrike, Azije i Australije. Jedan nalaz pokazuje da je apetit korisnika za razmenu ličnih podataka bio različit od jedne zemlje do druge.

Najveća spremnost korisnika da razmenjuju podatke sa pružateljima finansijskih usluga je u Kini (67%). U evropskim zemljama, gde je GDPR počeo da stupa na snagu u prvoj polovini 2018. godine, potrošači su bili rezervisaniji za deljenje ličnih podataka.

Tags
Back to top button