U ovoj zemlji privreda slabi, a broj bogatih raste – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

U ovoj zemlji privreda slabi, a broj bogatih raste

U Hrvatskoj trenutno živi 120 supermilionera teških više od 30 miliona dolara, među kojima 11 ima neto imovinu veću od 100 miliona dolara, a milijardera nema.

To se navodi u novom izveštaju londonske konsultantske kuće “Najt Frenk” (Knight Frank), što znači da je broj supermilionera u Hrvatskoj u prošloj deceniji porastao za 33 posto iako je hrvatska privreda u međuvremenu oslabila, pri čemu je bruto domaći proizvod za nekoliko procenata niži nego pre 10 godina, piše Jutarnji list.

Broj bogatih ljudi u Hrvatskoj neprekidno raste, u poslednje četiri godine oko pet posto, a uporedo se povećavaju imovinske i socijalne nejednakosti, konstatuje list.

Samo prošle godine, kako se dodaje, Hrvatska je dobila 500 novih milionera. Informacije o rastu broja bogatih i o nejednakostima u Hrvatskoj dolaze uglavnom iz inostrantva, a domaće institucije i političari za tu temu nisu previše zainteresovani, navodi Jutarnji.

Prema nedavnom “Tranzicijskom izveštaju” Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), samo je 40 posto stanovništva Hrvatske u poslednjih 27 godina popravilo svoje dohotke u poređenju s prosekom najrazvijenijih zemalja.

Oko 60 odsto stanovnika doživelo je pogoršanje životnog standarda u odnosu na razvijene, pri čemu 12 posto građana Hrvatske živi lošije nego 1989. godine, zaključuje se u tekstu.

Tags
Back to top button