Plaćanje prepoznavanjem vena prstiju – Bankar.rs
SVE VESTI

Plaćanje prepoznavanjem vena prstiju

Fingopay kompanija, sa sedištem u Mančesteru, počinje sa testiranjem svog biometričkog sistema plaćanja prepoznavanjem vena prstiju.

Zasnovan na Hitači VenaID (Hitachi VeinID), Fingopay (plaćanje prstima) rešenje koristi infracrveno svetlo da očita uzorak vena prstiju klijenta.

Unikatni „venski“ potpisi se mogu povezati sa platnim karticama i odobriti izvršenje transakcije verifikacijom prsta.

Venski potpis se na terminalu pretvara u šifrovani šablon i upoređuje se sa onima koji se nalaze u bazi kompanije. Ovaj način plaćanja eliminiše potrebu za kešom, karticama i mobilnim uređajima.

„Ovaj način biometrijske autentifikacije je siguran i teško se krade, s obzirom da se šablon vena prstiju ne menja s godinama“, saopšteno je iz Fingopay-a.

Fingopay je već završio pilot verzije na britanskom festivalu Festival broj 6, Proud bar Camden, Univerzitetu Brunel i Biznis školi Kopenhagen, tokom prethodne dve godine. Fingopay je takođe prisutan i na Etihad stadijumu od januara.

Trenutno su pregovori oko nekoliko lokacija, u različitim okruzima Mančestera.

„Mančester ima dinamičan ugostiteljski sektor sa vrlo inovativnim operaterima, veliku studentsku populaciju i pozitivno okruženje za fintek poslovanje. Ova gradska šema će biti prva na svetu, imali smo pravi podsticaj od Greater Manchester Combined Authority da investiramo i stvorimo poslove u gradu“, izjavio je Simon Binns, CMO Fingopay.

Kompanija u saradnji sa CityCo i MIDAS bira prve lokacije.

Tags
Back to top button