Šta će biti sa akcijama Komercijalne ako se zaustavi privatizacioni postupak? – Bankar.rs
DOMAĆE BANKESLIDERSVE VESTI

Šta će biti sa akcijama Komercijalne ako se zaustavi privatizacioni postupak?

Akcije Komercijalne banke stigle su nedavno do najvišeg nivoa u poslednjih sedam godina, što je direktna posledica pokrenutog procesa privatizacije ove banke koji je više puta započinjan, ali nikada nije stigao do svog kraja, ocenjuje berzanski stručnjak Nenad Gujaničić.

“Ovaj rast desio se sa nevelikim prometom, a cena akcija već je dostigla oko 70 procenata njene knjigovodstvene vrednosti što je negde oko proseka skorašnjih prodajnih cena banaka u regionu”, kaže Gujaničić.

Kako navodi, “Komercijalna” zauzima treću poziciju na domaćem tržištu pa ne bi trebalo da začudi i premija na spomenutu prosečnu cenu, ali bi investitori trebalo da uzmu u obzir ovdašnju regulativu po kojoj novi većinski vlasnik neće imati obavezu da istovetnu cenu ponudi i manjinskim akcionarima, prenosi Blic.

“Naravno, ovo ne isključuje mogućnost dobrovoljne ponude, a šanse za ovaj scenario rastu u slučaju da novi vlasnik kupi pored državnih i akcije međunarodnih finansijskih institucija (oko 83 odsto akcija ukupno). U slučaju da ponuda izostane, kratkoročno posmatrano, akcijama bi se posle privatizacije trgovalo uz izvestan diskont u odnosu na tendersku cenu, dok bi dugoročno gledano njihova cena bila određena poslovnim rezultatima banke i procesom vraćanja poverenja u banku kontrolisanu od privatnog vlasnika”, smatra Gujaničić.

Ako bi se, pak, privatizacioni postupak zaustavio ili ponovo odložio, dodaje Gujaničić, akcije Komercijalne banke bi izvesno pretrpele veliki pad vrednosti.

“Generalno, akcije ove banke sem u kratkim trenucima berzanske euforije (2007. godine) nikada nisu zavrednele veće poštovanje investitora na berzi, pre svega usled nepouzdanog finansijskog izveštavanja i loše korporativne prakse (nizak nivo transparentnosti, neisplaćivanje izglasanih dividendi…). Posle desetak godina berzanske kotacije, očito je da jedino kredibilni strateški partner može raditi u interesu manjinskih akcionara, a to je podizanje vrednosti banke”, zaključio je Gujaničić.

Tags
Back to top button