Zoran Drakulić: Veliki srpski biznismeni rade sa 10 odsto napora – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Zoran Drakulić: Veliki srpski biznismeni rade sa 10 odsto napora

Veliki srpski biznismeni rade sa deset odsto napora, a u Srbiju bi mogli da uvuku ogromne pare samo da imaju veću sigurnost i dijalog sa vlastima, rekao je za “Blic Biznis” Zoran Drakulić, domaći privrednik i predsednik srpskog poslovnog kluba “Privrednik”.

“Radeći u Srbiji dosta smo naučili, izgubili smo mnogo para i sada nismo sigurni da možemo da krenemo punom snagom napred. Spremni smo da pomognemo i da iznesemo svoje ideje ali je problem što između privatnog sektora i države nema dijaloga. Komunikaciju sa Aleksandrom Vučićem i Vladom stalno tražimo, ali je ne dobijamo. A imamo toliko predloga i toliko toga bi mogli da radimo, samo nas niko ništa ne pita. Pritom odgovorno tvrdim da privatnici u Srbiju mogu da donesu velike pare i investicije. Danas imamo privrednike koji na svetskom tržištu mogu da se zaduže za milijarde, ali Srbija to ne koristi”, ocenio je Drakulić.

Da je u Vladi, Drakulić bi, kako kaže, jednom nedeljno okupljao privrednike.

“Dogovarali bi strateške pravce kojima privrednici mogu da pomognu bilo da su u pitanju regioni ili grane industrije. Mi kao privrednici treba da predložimo u šta da uložimo, ali i mi tražimo neke koncesije. Ako dovedeš stranu firmu koja ti zapošljava jeftinu radnu snagu i daš mu 10.000 po radniku, a ja sam u moj projekat uložim 11 miliona evra bez dinara državne podrške, onda nismo ravnopravni. Ne može 95 odsto suvbencija da ide strancima, a pet odsto domaćim firmama, što je do sada bio slučaj”, kaže Drakulić za “Blic Biznis” otkrivajući da je nedavno završio gradnju fabrike za proizvodnju toplote i struje u Boljevcu kod Zaječara u ukupnoj vrednosti od 11,5 miliona evra.

Na konstataciju da se u Vladi već duže vreme hvale dobrim rezultatima, Drakulić kaže da tu ima istine, ali da istovremeno ima i dosta prostora za rad.

“Imamo fiskalnu konsolidaciju, suficit u budžetu, inflaciju od dva odsto, niske kamate na kredite, sve manju nezaposlenost, ali je suština da narod loše živi, i to je zbog malog rasta. Znači moramo da dignemo društveni proizvod jer imate 50 odsto ljudi u Srbiji koji žive sa 30.000 dinara mesečno i to hitno moramo da promenimo. Rešenja su da popravimo insituciije sistema, smanjimo sivo tržište i korupciju, uredimo pravni sistem i da s druge strane dignemo privatni sektor smanjenjem poreskih nameta za 10 do 15 procentnih poena”, smatra Drakulić.

Tags
Back to top button