Završen Kopaonik biznis forum: Godina pred nama i dalje neizvesna – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Završen Kopaonik biznis forum: Godina pred nama i dalje neizvesna

Zavšen je ovogodišnji 31. Kopaonik biznis forum, kojem je prisustvovao do sada najveći broj – 1600 učesnika,  sa  ukupno 42 sesije, na kojima se razgovaralo o različitim ekonomskim i društvenim pitanjima u doba kriza.
Kopaonik biznis forum nije samo biznis forum, već mesto akademske rasprave, a to je potvrđeno i učešćem domaćih i stranih eminentnih predstavnika akademske zajednice.

Uvedene su brojne teme od značaja za društveni razvoj, a nisu zanemarene ni tradicionalne makroekonomske teme, kao i one koje se odnose na pojedine industrije. Na taj način osvežena je i modernizovana agenda, a prisutni su mogli da slušaju i panele koji su bili posvećeni obrazovanju, veštačkoj inteligenciji, kreativnoj industriji, klimatskim promenama, tržištu rada, rodnoj ravnopravnosti, ženama liderima u biznisu, ulozi sporta u biznisu i društvu, mladima – generaciji Z i Alfa, ESGu, Inicijativi digitalna Srbija, budućnosti automobilske industrije. Takođe, predstavljeni su rezultati Indeksa korporativne reputacije, EXPO 2027, Forum naprednih tehnologija, inicijative Novosadskog sajma.

Osnovni zaključak, prema rečima Aleksandra Vlahovića, predsednika Saveza ekonomista Srbije, jeste da je godina pred nama i dalje neizvesna.
„Čitav svijet, Evropa prije svega i Srbija nalaze se u stanju polikrize koja je izvazana prije svega pandemijom Covid, zatim ratom u Ukrajini i ratom na Bliskom istoku, još uvijek nisu do kraja uspostavljeni prethodno formirani globalni lanci snabdijevanja. Srbija treba da nastavi sa monetarnom politkom koja je uspjela da obuzda inflaciju koja se očekuje da će do kraja godine biti na nivou (od oko 3) procenta, da ima odgovornu fiskalnu politiku koja će pre svega unaprediti efikasnost upravljanja kapitalnim projektima“, naglasio je Vlahović i dodao da je potrebno da se unapredi princip programskog budžetiranja, da se radi na stvaranju fiskalnih bafera kako bi se otvorio prostor za odgovornu potencijalnu fiskalnu krizu.
Na kraju ovogodišnjeg Foruma, Vlahović je konstatovao:
„Očekujem da će godina pred nama biti nešto relaksiranija i lakša kada je u pitanju životni standard. Pre svega zbog toga što će inflacija biti niža, očekuje se pad kreditnih stopa i kamatnih stopa od strane Evropske centralne banke od polovine ove godine, što će sveukupno pojeftiniti kredite i na taj način između ostalog olakšati život našem stanovništvu u narednoj godini“.

Tags
Back to top button