Srbija je peta u svetu po izvozu jednog proizvoda, za sobom ostavila i SAD – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Srbija je peta u svetu po izvozu jednog proizvoda, za sobom ostavila i SAD

Sa vrednosti izvoza od 4,9 miliona evra u periodu januar-septembar 2018, četke i metle su Srbiju su postavile na peto mesto u svetu! Naša zemlja za sobom je ostavila Sjedinjene Američke države, Nemačku, Italiju, Francusku…

Izvoz četki i metli iz Srbije, naime, u periodu januar-septembar 2018. povećan je za 7,6 odsto u odnosu na isti period 2017.

“Ukoliko je ostvarena ista stopa rasta i u poslednjem tromesečju to je bila rekordna godišnja vrednost izvoza četki i metli od prirodnih materijala do sada, ukupno oko 6,5 miliona evra. Ipak, nema tu razloga za zadovoljstvo iz više razloga”, smatra urednik portala Makroekonomija Miroslav Zdravković.

Kako objašnjava za Bankar.rs, već 2010. je vrednost izvoza tih proizvoda bila veća od 6 miliona evra i od tada se nije bitno uvećala.

“Drugo, dok je od 2006. do 2017. naš izvoz povećan za 27,8 odsto, svetski izvoz je povećan za 32,3 odsto, pa je udeo Srbije u ukupnom svetskom izvozu smanjen sa 4,3 odsto na 4,2 odsto. I treće, iako je Srbija peti svetski izvoznik sa šeste pozicije joj prete SAD koje su u istom periodu povećale izvoz za 35,3 odsto – napominje Zdravković.

Dodaje pak da izvoz četki i metli koji vredi 6,5 miliona evra predstavlja gotovo identičnu dodatu vrednost stvorenu u Srbiji.

“On je uporediv sa izvozom stranih fabrika vrednim 65 miliona evra (ukoliko je udeo zarada 10 odsto), ili 130 miliona evra (5 odsto troškovi radne snage)”, ističe Zdravković.

U 2017. četke i metle su plasirane u 22 zemlje a najviše u Italiju, Nemačku i Švajcarsku.

“Ako je za utehu, a nije, jer ne valja se tešiti tuđim neuspehom, sve susedne zemlje su 2006. imale neznatno manju zbirnu vrednost izvoza ovih proizvoda od Srbije, a u 2017. je Srbija imala gotovo četiri puta veću vrednost od svih njih uzetih zajedno”, zaključio je Zdravković.

Tags
Back to top button