Vrednost Laste samo 23 miliona dinara – Bankar.rs
Uncategorized

Vrednost Laste samo 23 miliona dinara

Konsultantska kuća BDO Srbija procenila je da 100 odsto Lastinog kapitala vredi između 16 i 23 miliona evra.

Ova kuća, koja je bila izabrana za privatizacionog savetnika krajem januara ove godine, dokumentaciju je u ponedeljak dostavila Ministarstvu privrede i Nadzornom odboru Laste, koji će u petak razmotriti njene detalje, piše Blic.

Osim razmatranja, oni ne mogu ništa drugo da urade jer cenu državnog udela, koji će se prodati, i rokove za prodaju 77 posto njihovog paketa, definiše Ministarstvo privrede.

Pored vrednosti ukupnog kapitala, BDO Srbija je utvrdila, na osnovu dostavljene dokumentacije, i model po kojem će dugovi biti namirani kroz prodaju, dodaje list.

Reč je o nasleđenim obavezama od 600 miliona dinara, regulisanim ugovorom o dužničko-poverilačkim odnosima, koji je sklopljen krajem avgusta 2015. sa finansijskim poveriocima, a odnosi se na obaveze nastale pre tog datuma.

Te obaveze se inače redovno izmiruju jer ova kompanija već nekoliko godina unazad ostvaruje dobiti u poslovanju, navodi Blic i ističe da upravo zbog tih dobrih poslovnih rezultata, zaposleni i rukovodioci, koji su imali uvid u dokumentaciju, tvrde da procena nije dobro urađena.

“Ono što smo videli daje utisak da je sve urađeno paušalno i da njihova procena vrednosti kompanije nije adekvatna”, kažu neimenovani sagovornici Blica.

Državni sekretar Dragan Stevanović očekuje da će tender za privatizaciju Laste biti raspisan u prvoj polovini godine, jer je važno da se pre toga pripremi sva potrebna dokumentacija.

Tags
Back to top button