Disney optužen da manje plaća žene – Bankar.rs
KOMPANIJESVE VESTI

Disney optužen da manje plaća žene

Kompaniju Walt Disney Co. tuže zbog tvrdnji da nedovoljno plaća žene.

Andrus Anderson LLP tvrdi da korporativna politika, kao što je zasnivanje plata novih radnika na prethodnim platama, ima diskriminatorski efekat na žene.

U pravnom postupku, koji je pokrenut u ime dve žene, tvrdi se da kompanija nema interni mehanizam koji bi osigurao da žene nisu plaćene manje od muških kolega za isti posao, prenosi BBC.

Disney poriče optužbe koje su ocenili neosnovanim.

Prema pritužbi, koja je objavljena u časopisu Variety, finansijski analitičar LaRonda Rasmussen izrazila je zabrinutost u vezi sa platama u kompaniji Walt Disney nakon što je otkrila da je šest muškaraca koji dele istu titulu plaćeno više od nje.

Ona tvrdi da su razlike u platama u rasponu od 16.000 dolara godišnje (12.147 funti) do 40.000 dolara (30.368 funti). Iako je dobila povišicu od $ 25,000 (£ 19,000), tvrdi da i dalje zarađuje znatno manje od svog prosečnog muškog kolege.

PR kompanije Walt Disney – koji ima urede, studije i parkove širom sveta – odgovorio je: “Tužba je bez osnova i mi ćemo se energično braniti od nje”.

Andrus Anderson LLP po sličnom osnovu tuži i nekoliko drugih kompanija, uključujući Intel, Steptoe & Johnson i Farmers Insurance.

Prošle godine je John Lasseter, Walt Disney Animation Studios i Pixar kreativni službenik, bio prisiljen da se povuče nakon seksualnih napada bivših zaposlenih.

Lasseter se izvinio zbog mejlova u kojima je podelio “neželjene zagrljaje” kolegama.

Tags
Back to top button