Vrhovni kasacioni sud: Banke da dokažu da su se za plasman zadužile isto u švajcarcima – Bankar.rs
BANKESVE VESTI

Vrhovni kasacioni sud: Banke da dokažu da su se za plasman zadužile isto u švajcarcima

Vrhovni kasacioni sud (VKS) zauzeo je danas stav da je ništavna odredba ugovora o stambenim kreditima indeksiranim u švajcarskim francima, ukoliko banka nije dostavila dokaz da se ona zadužila u toj valuti za plasman odobrenih sredstava i sugeriše kao privremenu meru zabranu aktiviranja hipoteke.

Ovaj stav povodom punovažnosti valutne klauzule kod ugovora o kreditu u švajcarskim francima i konverzije, obavezujući samo za sudije Vrhovnog kasacionog suda, a nižestepeni sudovi mogu da donose i suprotne odluke, ali će rizikovati da im te odluke u postupku revizije koja se vodi pred VKS, budu ukinute.

Prema stavu građanskog odeljenja VKS, valutna klauzula se može pravno valjano ugovoriti u cilju očuvanja jednakosti uzajamnih davanja – tržišne vrednosti dinarskog iznosa plasiranih i vraćenih kreditnih sredstava koja se utvrđuje indeksiranjem kursa evra.

Međutim, VKS kaže da je ništava odredba ugovora o kreditu o indeksiranju dinarskog duga primenom kursa švajcerskog franka, koja nije utemeljena u pouzdanom pisanom dokazu da je banka plasirana dinarska sredstva pribavila posredstvom sopstvenog zaduženja u toj valuti i da je pre zaključenja ugovora korisniku kredita dostavila potpunu pisanu informaciju o svim poslovnim rizicima i ekonomsko-finansijskim posledicama koje će nastati primenom takve klauzule.

Ugovor o kreditu proizvodi pravno dejstvo i nakon utvrđenja ništavosti klauzule o indeksaciji duga primenom kursa CHF.

“U tom slučaju, ugovor će se izvršiti konverzijom uz očuvanje jednakosti uzajamnih davanja – tržišne vrednosti datog kredita utvrđene na osnovu kursa evra na dan zaključenja ugovora i isplatu kamate u visini odredenoj ugovorima o kreditu iste vrste i trajanja, zaključenim sa valutnom klauzulom u evrima između istog davaoca kredita i drugih korisnika kredita čije se dugovanje utvrđuje primenom kursa evra – navodi se u stavu VKS.

VKS je ukazao da će u parničnom postupku u kome se odlučuje o pravnoj valjanosti ugovora o kreditu, odnosno ugovorne klauzule o indeksaciji duga u CHF, sud na predlog tužioca (korisnika kredita) odrediti privremenu meru kojom se davaocu kredita (banci) zabranjuje realizacija sredstava obezbeđenja i izvršenje ugovorne obaveze korisnika kredita, ukoliko već nije pokrenuto izvršenje radi realizacije sredstava obezbeđenja.

To znači da će na predlog zaduženog građana sud izdati privremenu meru kojom se banci zabranjuje aktiviranje hipoteke.

U slučaju kada je postupak izvršenja radi realizacije sredstava obezbeđenja duga iz kredita već pokrenut, sud odnosno javni izvršitelj će na zahtev izvršnog dužnika odložiti izvršenje bez polaganja jemstva, naveo je VKS.

Predsednik VKS Dragomir Milojević izjavio ranije danas da će stav koji danas bude usvojen obavezati sudije Vrhovnog kasacionog suda da će nižestepeni sudovi moći da donose i suprotne odluke, ali da će po reviziji slučajevi doći u VKS.

“Moguće rešenje je ukidanje valutne klauzule u švajcarcima i indeksiranje kredita u evrima”, smatra Milojević.

Odluka Vrhovnog suda o kreditima u švajcarskim francima je deo rešenja koje su dužnici tražile, rekao je za Prvu TV predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je izrazio zadovoljstvo odlukom Kasacionog suda, mada ona, kako podseća, nije obavezujuća, ali je dobra osnova za nastavak razgovora.

“Dakle, odluka predviđa da se izvršenja obustavljaju za one koji su u postupku naplate, dok će za sve ostale da se vidi šta će biti dalje. Bilo bi dobro da se izjednači sudska praksa. Ovo je dobra prilika da razgovore nastavimo i tražimo rešenje”, rekao je on.

“Građani koji su uzeli te kredite su naivni i dobri, pošteni građani ove zemlje, bili su na neki način prevareni jer im je rečeno da im je u tom trenutku to najbolje”, rekao je Vučić i dodao da je odluka države da pomogne zaduženima u CHF bila veoma teška.

On je, na pitanje da li se plaši da bi i oni koji imaju kredite u evrima, kada se nešto desi sa kamatama, mogli doći i tražiti pomoć, jer je pomoć pružena onima koji su imali kredite u “švajcarcima“, odgovorio da je to moguće, ali je ukazao da to pitanje niko nije postavljao do trenutka kada smo doneli odluku o pomoći.

“Ali spremni smo da sve prihvatimo, banke nisu imale pravo da podignu tada toliko kamate. Iako neobavezujući, stav suda sada je dobar pravac”, rekao je on.

Vrhovni sud Hrvatske konačno je doneo odluku koju čeka 55.000 dužnika s konvertiranim kreditima u švajcarcima – i oni imaju pravo na povrćaj preplaćenih kamata, piše zagrebački Večernji list.

Premda odluka još nije službeno objavljena, Udruženje Franak saopštilo je da je u tom slučaju, koji je bio na reviziji, a u kojem se odlučivalo o pravu potrošača koji je kredit konvertirao na tužbu protiv banke i povrat nezakonito naplaćenih kamata, Vrhovni sud doneo presudu u korist dužnika.

Tags
Back to top button