Sberbank preuzeo kontrolu nad 40 posto aktive Fortenova grupe TopCo – Bankar.rs
KOMPANIJESVE VESTI

Sberbank preuzeo kontrolu nad 40 posto aktive Fortenova grupe TopCo

Grupa Sberbank preuzela je kontrolu nad gotovo 40 posto aktive Fortenova grupe TopCo, ispostava Fortenova grupe koja je preuzela poslovanje najveće hrvatske privatne maloprodajne kompanije Agrokora, saopštila je Sberbank.

“Dana 1. aprila 2019. godine, u okviru restrukturiranja Agrokorovog duga, Sberbanci su pripali finansijski instrumenti koji između ostalog daju prava na oko 40 posto neto imovine Fortenove grupe TopCo”, kaže se u saopštenju.

Dodaje se kako je Sberbanka najveći poverilac Agrokora, s potraživanjima od 1,1 milijarde evra te da se Agrokorov dug prema ruskim bankama procenjuje na 1,3 milijarde evra, što je oko 30 posto ukupnog Agrokorovog duga.

U ponedeljak, 1. aprila, s radom je započela Fortenova grupa i preuzela poslovanje Agrokor grupe.

Time je uspešno implementirana nagodba poverilaca Agrokora odnosno plan finansijskog i vlasničkog restrukturiranja kompanije. Naime, primenom Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, nad Agrokorom je 10. aprila 2017. godine otvoren postupak izvanredne uprave, a nagodba poverilaca postala je pravosnažna u oktobru 2018. godine, te je u skladu s nagodbom juče poslovna celina sa Agrokora transferirana na Fortenova grupu, piše SEEbiz.

Od ukupno 159 kompanija koje deluju u sastavu Agrokor grupe, implementacijom nagodbe 47 neodrživih kompanija se “ogleda” na nova društva Fortenova grupe s novim imenom “plus” pa će se tako, primra radi, poslovanje Konzuma nastaviti kao Konzum plus, Jamnice kao Jamnica plus itd.

Udeli u preostalih 30 hrvatskih održivih kompanija preneće se na Fortenovu grupu, a po prenosu udela te kompanije izlaze iz postupka izvanredne uprave.

Udeli 82 kompanije koje su izvan Hrvatske kao i onih koje nisu u postupku izvanredne uprave na Fortenovu grupu će se prenositi kada i ostala imovina, a prenosiće se evidentirati u skladu sa zakonima merodavnih jurisdikcija, što je ranije moguće i na troškovno najefikasniji način.

Tags
Back to top button