Elektronska trgovina u Srbiji beleži rast, ali još kaskamo za Evropom – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Elektronska trgovina u Srbiji beleži rast, ali još kaskamo za Evropom

Elektronska trgovina u Srbiji beželi konstantan rast, a koliko je ona važna za mala i srednja preduzeća i šta je potrebno preduzetnicima iz naše zemlje da bi se u online svetu dobro predstavili na globalnom tržištu – bile su samo neke od tema pokrenutih na Webiz radionici „Da posao klikne“.

Radionica je održana u organizaciji Privredne komore Srbije i uz podršku kompanije DHL International Beograd.

Ukupan promet etrgovine u svetu je 1,8 biliona dolara, a u 2019. se predviđa da će nešto više od dva biliona dolara, navodi se u saopštenju. Najveće učešće imaju Kina i Amerika, pa Velika Britanija, Japan i Nemačka.

Najveći svetski igrači Amazon, ebay i Alibaba. U Evropi najveći igrači su Amazon i ebay, dok su Rusi okrenuti svojim domaćim maloprodajama.

„Internet je proslavio 30 godina postojanja, tokom koji je svetska digitalna mreža napravila revoluciju u poslovanju, komunikaciji i trgovini. Kad je u pitanju e-trgovina kod nas, u tom segmentu kaskamo za Evropom, u grupi smo sa Bugarskom, Crnom Gorom, Kiprom. U poslednje vreme se popravlja se situacija, ali i dalje postoje ključne prepreke – nepoverenje korisnika, kao da je nepostojeći bezlični prodavac, cena dostave, plaćanje carine ili pdv-a za robu iz inostranstva, vreme isporuke i jaka prisutnost konkurencije u tradicionalnim prodavnicama u blizini“, istakla je Sanja Mrđovic iz Sektora za međunarodne ekonomske odnose Privredne komore Srbije.

Promet u etrgovini u Srbiji bio je u 2018. godini 319 miliona dolara, očekuje se da će u 2019. biti 354 milona dolara.

Kako se navodi, 49 odsto korisnika interneta nikada nije kupilo onlajn, 82 odsto preduzeća ima svoj veb sajt, 23 odsto primilo je porudžbine preko interneta, a 40 odsto preduzeća naručivalo. Korisnici etrgovine, njih 89 odsto radi taj proces preko računara, a samo četiri odsto putem mobilnog telefona.

Tags
Back to top button