UniCredit obavio prvu transakciju preko blockchain platforme – Bankar.rs
BANKESLIDERSVE VESTI

UniCredit obavio prvu transakciju preko blockchain platforme

UniCredit je kompletirao svoju prvu italijansku transakciju putem trgovačke platforme we.trade. zasnovane na blockchainu.

Banka je omogućila trgovinu između proizvođača metalne ambalaže Gruppo ASA i njenog dobavljača, Steelforce, koja je podržana od KBC banke u Belgiji. Kroz kreaciju pametnog ugovora na platformi we.trade, plaćanje će se automatski pokrenuti u skladu sa uslovima koji su dogovorile ugovorne strane kada kupac potvrdi isporuku robe.

Ovo, kaže banka, čini transakciju znatno bržom i transparentnijom, nudeći način da se pomogne firmama da ostvare međunarodnu trgovinu na efikasniji i ekonomičniji način, prenosi SEEbiz.

We.trade, koji je UniCredit osnovao 2017. godine zajedno sa još šest evropskih banaka, omogućava kompanijama, posebno malim i srednjim poduzećima, identifikovanje pouzdanih partnera za uspostavljanje novih komercijalnih odnosa – pružanje potpune vidljivosti statusa transakcije i isporuke, te digitalizaciju procesa od kreacije do izvršenja plaćanja.

Unutar platforme, kompanije mogu pristupiti i finansijskim uslugama koje pruža njihova banka, kao što je Bank Payment Undertaking, gde banka kupca daje prodavcu neopozivu obavezu da će platiti fakturu na datum dospeća i BPU finansiranje.

Luca Corsini, direktor globalnog transakcijskog bankarstva u UniCreditu, kaže: “Verujemo da we.trade može doprineti redefinisanju poslovnih odnosa među malim i srednjim preduzećima, uklanjanjem prepreka koje tipično čine međunarodne transakcije skupim i složenim, a istovremeno pružaju konkretne koristi za naše klijente”, izveštava Indikator.ba.

Tags
Back to top button