Berze tonu usled zabrinutosti od globalnog usporavanja – Bankar.rs
FOREXSLIDERSVE VESTI

Berze tonu usled zabrinutosti od globalnog usporavanja

Akcije na američkim i evropskim tržištima juče su bile u padu, jer se među investitorima širi zabrinutost zbog usporavanja globalnog ekonomskog rasta.

Na Volstrutu su sa padom prednjačile banke i tehnološke kompanije čiji su ovonedeljni dobici juče zbrisani, izveštava agencija AP. Najveći pad među bankama je zabeležila Sitigrupa, čija se akcija trguje po ceni nižoj za čak 4,9 procenata, a vodeći gubitnici među tehnološkim kompanijama su Hjulit-Pakard, s minusom od 3,0 odsto, i Intel sa 2,0 posto.

Boing je takođe oslabio za 2,3 procenta, nakon što je indonezijska avio-kompanija zatražila otkazivanje narudžbine 49 Boingovih aviona 737 Max 8, u vrednosti oko pet milijardi dolara.

Indeks S&P 500 je potonuo za 1,6 odsto na trgovanju oko podneva po američkom vremenu, Dau DŽons je izgubio 342 poena, ili 1,3 posto, spustivši se na 25.621 poena, a tehološki Nasdak kompozit za 1,8 procenata.

I evropske akcije su zaključene u znatnom minusu nakon objave rezultata nekih istraživanja, koja su pokazala da se usporavanje proizvodnje u Evropskoj uniji pogoršava. Britanski indeks FTSE 100 i francuski KAK 40 pali su za više od 2,0 posto, dok je nemački DAKS potonuo za oko 1,5 procenata.

Američka WTI nafta je pojeftinila za 2,3 odsto na 58,60 dolara za barel, a cena “brenta” je pala za 2,1 procenat na 66,40 dolara.

Zlato je ojačalo za 0,2 procenta, na 1.312 dolara po unci.

Tags
Back to top button