Ako se ne izmiri dug po založnom pravu poverilac pokreće postupak sudskog namirenja – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Ako se ne izmiri dug po založnom pravu poverilac pokreće postupak sudskog namirenja

Registrovanjem založnog prava na pokretnoj stvari ili pravu zalogodavac obezbeđuje svoja novčana potraživanja. U slučaju da dužnik svoju obavezu ne izmiri u roku, poverilac ima pravo da pokrene postupak vansudskog ili sudskog namirenja.

Zalogodavac može biti i lice koje pruža obezbeđenje za tuđi dug. Ukoliko dužnik svoju obavezu ne izmiri na vreme, poverilac ima pravo da se namiri iz vrednosti založene stvari.

Založni poverilac je lice čije je potraživanje obezbeđeno založnim pravom na pokretnoj stvari ili pravu koje je u vlasništvu dužnika ili nekog drugog lica koje pruža obezbeđenje za tuđi dug. Predmeti zaloge mogu biti vozila, mašine, oprema, prava na udelima u privrednim društvima, pravo potraživanja zalogodavca prema njegovom dužniku, umetnička dela, životinje, nakit i ostale vredne pokretne stvari.

Prema podacima bonitetne kuće CompanyWall, ukupna vrednost obezbeđenih potraživanja u Srbiji u 2021. godini iznosila je 24.479.469.515 evra, dok je za prvih pet meseci 2022. godine taj iznos premašio deset milijardi evra (10.084.619.781 evro).

Podaci pokazuju da je prošle godine u registar zalogodavaca upisano 25.760 pravnih lica, dok je od početka 2022. godine evidentirano 4.169 zalogodavaca. U prethodnoj godini među založnim poveriocima bilo je najviše upisanih društava sa ograničenom odgovornošću (2.628), preduzetnika (296), akcionarskih društava (78), zadruga (30) i javnih preduzeća (24).

Isti trend je nastavljen i u 2022. godini, gde se do sada među založnim poveriocima našlo najviše preduzeća u formi d.o.o. – 1.316.

“Kada je reč o predmetima zaloge, najzastupljenija su bila vozila, od čega najviše teretna (4.108), poljoprivredna (3.357) i putnička (2.360). Takođe, tu su bile i mašine i oprema (7.753), životinje (3.288), kao i pravo potraživanja čiji je osnov ugovor (7.939)”, navode iz CompanyWall-a.

Kako se stiče založno pravo?

Založno pravo se stiče upisom u registar zaloge i na osnovu njega založni poverioci stiču pravo prvenstva u namirenju svog potraživanja iz vrednosti založenog predmeta, u slučajevima kada zalagodavac svoj dug ne izmiri u roku. Pravo prvenstva poverioca, koji je svoje založno pravo registrovao, određuje se prema vremenu prijema registracione prijave za upis založnog prava u Agenciji za privredne registre.

Založno pravo nastaje zaključenjem ugovora (ugovorno založno pravo), u izvršnom postupku – sporazumom pred sudom, prinudnim izvršenjem na osnovu izvršne ili verodostojne isprave (sudsko založno pravo) i u poreskom postupku, u postupku poreske kontrole, prinudne naplate poreske obaveze ili postupku odlaganja plaćanja poreske obaveze po zahtevu poreskog obveznika (zakonsko založno pravo).

Založno pravo je sredstvo obezbeđenja na pokretnim stvarima i pravima koja se konstituiše upisom u registar založnog prava.

Agencija za privredne registre (APR) vodi registar založnog prava, kao centralnu elektronsku bazu podataka o založnim pravima na pokretnim stvarima i pravima i ugovorima o prodaji sa zadržavanjem prava svojine do isplate cene u potpunosti, kao i sve promene registrovanih podataka, zabeležbe o započetom postupku namirenja, zabeležbe spora, kao i zabeležbe podataka o drugim činjenicama i dokumentima koji su od značaja za pravni promet, a koje su u vezi sa registrovanom zalogom, odnosno ugovorom o prodaji.

U registar se upisuju ugovori o zalozi bez predaje predmeta zaloge u državinu poverioca („bezdržavinska zaloga“), ugovori o zalozi sa predajom predmeta zaloge u državinu poverioca („ručna zaloga“), sudsko založno pravo koje nastaje u postupku prinudnog namirenja potraživanja i postupku obezbeđenja potraživanja koje sprovodi sud, zakonsko založno pravo koje nastaje u postupku obezbeđenja i namirenja poreske obaveze, ugovor o prodaji sa zadržavanjem prava svojine.

Kako su ranije za naš portal rekli iz APR-a podaci iz registra se objavljuju na internet stranici, pa se niko ne može pozivati na okolnost da mu podaci sadržani u bazi podataka registra nisu bili poznati. APR garantuje samo za podatke o registrovanim založnim pravima i ne može garantovati da na istim pokretnim stvarima i pravima ne postoje druga založna prava, koja nisu upisana u registar.

Potvrda i izvod o založnom pravu

Na zahtev korisnika APR izdaje izvod iz registra, odnosno javnu ispravu koja sadrži podatke o registrovanom založnom pravu, ugovoru o prodaji prema stanju u trenutku izdavanja izvoda.

Izvod o registrovanom založnom pravu sa upisanom zabeležbom da je započet postupak namirenja potraživanja ima snagu izvršne isprave.

Agencija izdaje i potvrdu kojom se potvrđuje da registar ne sadrži podatke da je pokretna stvar predmet zaloge, odnosno predmet ugovora o prodaji ili da je određeno fizičko ili pravno lice upisano kao zalogodavac, odnosno kao prodavac ili kupac iz ugovora o prodaji sa zadržavanjem prava svojine do isplate cene u potpunosti, odnosno kojom se potvrđuje da je podatak ili dokument bio registrovan, kao i da li registar sadrži određeni dokument.

Izvor: Biznis.rs

 

Back to top button