Sedam obavezujućih ponuda za Abanku – Bankar.rs
BANKESLIDERSVE VESTI

Sedam obavezujućih ponuda za Abanku

Slovenija je dobila sedam obavezujućih ponuda za privatizaciju Abanke u državnom vlasništvu, uključujući ponudu srpske AIK banke, izvestili su ljubljanski mediji.

Pored AIK banke, na listi ponuđača nalaze se i mađarska OTP grupa, austrijska Erste banka, kao i američki investiconi fondovi Apollo i Blackstone, objavio je dnevnik Delo.

“Svi učesnici u procesu prodaje potpisali su sporazum o neobjavljivanju informacija, tako da ne mogu komentarisati moguće podnošenje ponuda za Abanku”, izjavila je za Delo predsednica uprave AIK banke Jelena Galić na konferencija o kupovini većinskog udela u još jednoj slovenskoj banci, Gorenjskoj banci, od srpskog zajmodavca.

Slovenski mediji su prošle nedelje preneli da je OTP dao najbolju ponudu za treću po veličini slovensku banku, Abanku, ponudivši da plati oko 300 milona evra, što je znatno niže od Abankinog kapitala od 578,9 miliona evra i raspona cene od 347 miliona do 463 miliona evra koliko su procenili analitičari anketirani od Invest Slovenia prošle godine.

Slovenska državna holding kompanija SDH pozvala je novembra prošle godine na izražavanje interesa za prodaju 100% udela u Abanki. U 2013. godini, slovenska vlada je morala dokapitalizirati Abanku sa 348 miliona evra, te je istovremeno preuzela kontrolu nad bankom.

Tags
Back to top button