AIK banka – prva srpska banka koja je izašla na tržište EU – Bankar.rs
DOMAĆE BANKESVE VESTI

AIK banka – prva srpska banka koja je izašla na tržište EU

AIK Banka uspešno je zaključila postupak za preuzimanje većinskog paketa akcija Gorenjske banke. Preuzimanjem 90,11% akcija, postala je novi vlasnik ove slovenačke banke.

“Jačanjem svoje pozicije u regionu, AIK Banka učvršćuje položaj i ujedno dobija mogućnost da, zajedno sa Gorenjskom bankom, nudi svojim klijentima kvalitetan servis i u Evropskoj uniji. S druge strane, kao strateški investitor, AIK Banka će podržavati razvoj Gorenjske banke u snažnu regionalnu banku prisutnu na celom tržištu Slovenije”, istakla je predsednica Izvršnog odbora AIK Banke i predsednica Nadzornog odbora Gorenjske banke Jelena Galić.

Kako je dodala, preuzimanjem Gorenjske banke postali su prva banka iz Srbije koja je iskoračila na tržište Evropske unije.

“Naš cilj je da Gorenjska banka postane čvrsta nacionalna, a zajedno sa AIK bankom, internacionalna banka. Činjenica da smo ispunili sve preduslove za ovaj postupak, govori u prilog snazi i održivom razvoju temelja na kojima AIK Banka zasniva svoje poslovanje. Nastojaćemo da i u narednom periodu osluškujemo i razmatramo sve dobre prilike u regionu, kako bismo se vremenom pozicionirali kao jedan od vodećih igrača na bankarskom tržištu ovog dela Evrope”, navodi Galić.

Prema rečima predsednika uprave Gorenjske banke Maria Henjaka, ova slovenačka banka je u novom vlasniku AIK Banci dobila strateškog partnera, koji je najavio punu podršku banci u njenom daljem razvoju. Time se formira nova bankarska grupa koja će u budućnosti imati važnu ulogu kako u Sloveniji, tako i šire.

“Naš strateški cilj je da budemo prepoznati kao jedna od najinovativnijih banaka, ne samo u Sloveniji, već i u regionu. Da bismo to lakše postigli, iskoristićemo sinergiju nove bankarske grupe, unutar koje ćemo tražiti nove prilike, koje nam nudi zajednički nastup.  Nova poslovna saradnja nudi Gorenjskoj banci  mogućnost međusobne razmene inovacija i tehnologije kao I iskustva u digitalizaciji, ali I dobru bazu klijenata. Uveren sam da će se sa novim strateškim vlasnikom AIK Bankom, finansijska moć Gorenjske banke dodatno pojačati. Gorenjska banka i nakon promene vlasništva nastavlja da posluje samostalno u skladu sa slovenačkom i evropskom bankarskom regulativom”, naglasio je Henjak.

Gorenjska banka i AIK Banka u 2019. godini planiraju razvoj novih proizvoda i zajedničkih usluga za komitente. Kao rezultat ove saradnje, slovenačkim preduzećima, koja posluju na srpskom tržištu već su na raspolaganju naročito povoljne tarife, a isto važi i za srpka preduzeća koja posluju u Sloveniji. Od danas, bez provizije, komitenti mogu da koriste bankomate obe banke u Sloveniji i Srbiji.

Tags
Back to top button