Pad kineske potrošnje desetkovao profit Prade – Bankar.rs
KOMPANIJESVE VESTI

Pad kineske potrošnje desetkovao profit Prade

Akcije kompanije Prada potonule su na najniži nivo od 2016. jer je usporavanje kineske potrošnje rezultiralo neočekivanim padom dobiti italijanske modne kuće.

Ovaj luksuzni modni brend, čije su akcije listirane na Honkoškoj berzi, pripisao je pad prodaje u Aziji uglavnom uzdržanoj potrošnji kineskih turista u Hong Kongu i Makau zbog slabosti juana, prenosi agencija “Blumberg”.

Akcije Prade su se stropoštale danas na trgovanju u Hong Kongu za 11 posto, što je njihov najveći dnevni pad od septembra 2017. Sunovrat akcija, koji je došao nakon razočaravajućih podataka o zaradi kompanije, srezao je njenu tržišnu vrednost za 864 miliona dolara.

Operativni profit Prade za 2018. godinu pao je za 10 odsto, na 323,8 miliona evra, podbacivši u odnosu na prognoze analitičara koji su očekivali da će iznositi 378 miliona evra.

Ovo je četvrta godina uzastopno kako Prada beleži pad zarade, koja se “istopila” za više od 50 odsto u odnosu na 2014. godinu kada je kompanija bila na vrhuncu, dodaje njujorška agencija.

Tags
Back to top button