Dolar oslabio, dve valute značajno ojačale – Bankar.rs
SVE VESTI

Dolar oslabio, dve valute značajno ojačale

Na svetskim valutnim tržištima vrednost dolara prema tabeli valuta prošle nedelje osetno je pala zbog usporavanja rasta američke ekonomije. U isto vreme, vrednost funte snažno je porasla nakon što je britanski parlament podržao predlog o odlaganju Bregzita.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, pao je prošle nedelje 0,8 posto, na 96,58 bodova, što je njegov najveći nedeljni gubitak od početka decembra, piše Poslovni dnevnik.

Pritom je dolar prema evropskoj valuti skliznuo 0,75 odsto, pa je cena evra dostigla 1,1325 dolara. No, američka je valuta ojačala u odnosu na japansku, 0,3 posto, na 111,45 jena.

Dolar se našao pod pritiskom nakon niza podataka koji ukazuju na usporavanje rasta američke privrede u prvom tromesečju, kao i slabljenje inflacijskih pritisaka. Zbog toga mnogi analitičari smatraju da američka centralna banka ove godine neće povećavati kamatne stope, nakon što ih je lani podignula u četiri navrata za po 0,25 bodova.

Iduće nedelje Fed će održati redovnu sednicu, a analitičari očekuju da će čelnici centralne banke ponovno poručiti da će biti strpljivi po pitanju kamata. S druge strane, evro, a posebice britanska funta znatno su ojačali nakon odluke britanskog parlamenta o odgodi izlaska Velike Britanije iz Europske unije.

Kako su porasla očekivanja da Britanija neće izaći 29. marta iz EU-a bez sporazuma, funta je ojačala oko 2 odsto, što je najveći tjedni skok od kraja januara. U jednom trenutku vrednost funte je bila 1,3380 dolara, što je najveći nivo prethodnih devet meseci. Ovu nedelju funta je završila na 1,3280 dolara.

Tags
Back to top button