Crna Gora planira emisiju obveznica na domaćem tržištu – Bankar.rs
SVE VESTI

Crna Gora planira emisiju obveznica na domaćem tržištu

Ministarstvo finansija Crne Gore planira da u ovoj godini emituje državne obveznice na domaćem tržištu na period od pet i sedam godina, a početna izdanja biće realizovana već u narednom mesecu.

Ministarstvo je u prethodnom periodu, u nekoliko navrata emitovalo obveznice na međunarodnom tržištu, dok je za ovu godinu planirana emisija državnih obveznica na domaćem tržištu.

„Ministarstvo, shodno tome, ove godine planira da svoje aktivnosti prvenstveno okrene tom vidu finansiranja, kroz realizaciju obveznica sa različitim rokovima dospeća”, navodi se u saopštenju.

Obveznice će biti emitovane na period od pet i sedam godina, sa otplatom glavnice na kraju perioda, dok će se kamata otplaćivati polugodišnje ili godišnje.

„Takođe, obveznice će biti dostupne svim zainteresovanim stranim i domaćim pojedincima i kompanijama, tako da će biti dovoljno prostora za sve zainteresovane subjekte da učestvuju u tim transkacijama”, navodi se u saopštenju, prenosi SEEbiz.

U Ministarstvu smatraju da će, imajući u vidu da će iznos obveznice biti hiljadu evra, ta emisija značajnije zainteresovati i pojedince koji sve više i više uzimaju učešća u tim transakcijama.

Na sedmogodišnju obveznicu biće emitovan iznos između 30 i 50 miliona evra, dok će iznos od 100 do 140 miliona evra, biti emitovan na period od pet godina.

„Neka očekivana cena sedmogodišnje obveznice biće definisana u rasponu od 3,25 odsto do 3,75 odsto, dok bi za petogodišnju ta cena bila utvrđena u rasponu od 2,75 odsto do 3,25 odsto”, precizirali su iz Ministarstva.

Konačna kamata obveznica biće utvrđena kao fiksna, pre izdavanja obveznice, u skladu sa kretanjem cena na međunarodnom tržištu.

Što se tiče same emisije, početna izdanja biće realizovana tokom aprila, a postojaće i mogućnost da se realizuje kroz više emisija tokom godine, do prikupljanja potrebnih sredstava.

„Očekuje se interesovanje finansijskog sektora, ali i preduzeća kao i građana”, dodaje se u saopštenju.

U Ministarstvu smatraju da će obveznica biti interesantna svim subjektima i predstavljati jedan vid ulaganja u hartije od vrednosti, kao i određeni vid štednje sa prinosom, koji u ovom trenutku predstavlja dobar plasman sredstava.

„Istovremeno, biće omogućeno da se sa obveznicama trguje na sekundarnom tržištu što će unaprediti i samo tržište kapitala”, kazali su iz Ministarstva.

Napomenuli su da će, bez obzira na trenutnu cenu obveznice na tržištu, imaocu obveznice na dan njenog dospeća biti vraćen ukupan iznos glavnice.

„Eventualno kretanje cena na sekundarnom tržištu neće uticati na vrednost obveznice, kada dođe vreme otplate njene glavnice, čime će i sami kupci biti zaštićeni i ne postoji mogućnost gubitka uloga”, tvrde u Ministarstvu.

Iz Ministarstva su kazali da će razvoj domaćeg tržišta kapitala, kroz emitovanje državnih obveznica, predstavljati prioritetan način obezbeđivanja sredstava za finansiranje budžeta u ovoj godini.

„Imajući u vidu da domaće tržište, u ovom delu, nije značajnije korišćeno, realna je činjenica da postoji dovoljan prostor da se kroz ovaj vid finansijskih transakcija obezbede potrebna sredstva”, zaključili su iz Ministarstva.

Tags
Back to top button