Deripaska tužio Ministarstvo finansija SAD zbog sankcija – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Deripaska tužio Ministarstvo finansija SAD zbog sankcija

Ruski biznismen Oleg Deripaska podneo je tužbu protiv američkog Ministarstva finansija i zatražio da se ukinu sankcije koje su uvedene protiv njega.

U tužbi koju je Deripaska podneo 15. marta Federalnom sudu Vašingtona, navodi se da je zbog sankcija njegova imovina smanjena za 7,5 milijardi dolara. Deripaska je naveo da je Uprava za kontrolu inostranih aktiva Ministarstva finansija SAD vodila nepravednu i nezakonitu istragu protiv njega.

“Deripaska, čiji je čist kapital smanjen za više od 7,5 milijardi dolara, odnosno za 81 odsto od momenta kada je uključen na sankcioni spisak, bespovratno je ostao bez kontrole interesa u svojim najvećim kompanijama”, navodi se u tužbi i dodaje da je među tim kompanijama i “En plus”, koju je Deripaska osnovao i razvijao više od 30 godina.

Deripaska u tužbi traži od suda da se umeša u ovlašćenja Ministarstva finansija SAD za uvođenje “razornih ekonomskih sankcija”.

SAD su u aprilu stavile Deripasku i kompanije koje on kontroliše na “crni spisak”. Imovina osoba sa tog spiska je blokirana, a poslovanje s njima je zabranjeno, objašnjava Sputnjik.

Ministarstvo finansija SAD je, međutim, 27. januara ukinulo sankcije kompanijama “En plus”, “Rusal” i “Evrosibenergo”, nakon što je Deripaska smanjio svoj udeo u “En plusu” ispod 44,95 odsto i prestao da upravlja kompanijom preko saveta direktora.

Tags
Back to top button