Američka proizvodnja doživela najveći pad od Drugog svetskog rata – Bankar.rs
SVE VESTI

Američka proizvodnja doživela najveći pad od Drugog svetskog rata

Američka industrija urušila se u martu nakon što je pandemija opustošila ekonomiju Sjedinjenih Američkih Država, a ukupna proizvodnja zabeležila je najveći pad od Drugog svetskog rata, prenosi Anadolija.

Federalne rezerve SAD-a izvestile su u sredu da je proizvodnja pala za 6,3 odsto prošlog meseca, predvođena padom proizvodnje u autoindustriji, koja je potpuno zatvorena. Ukupno gledano, industrijska proizvodnja, koja uključuje fabrike, komunalije i rudnike, pala je za 5,4 odsto.

To je najveći pad od 1946. i daleko gori od onoga što su očekivali ekonomisti.

Proizvodnja automobila i autodelova bila je u slobodnom padu, te se zaustavila na 28 odsto.

Zabrane i ograničenja putovanja koji su uvedeni u borbi protiv bolesti COVID-19 doveli su do gotovo potpunog zaustavljanja ekonomske aktivnosti.

Proizvodnja je pala za 3,9 odsto u komunalnim kompanijama i za dva odsto u rudnicima jer je eksploatacija nafte i plina opala, kazali su iz Federalnih rezervi.

“Šanse su za industrijske sektore mračne. Sa globalnom recesijom zbog korona virusa, koja je dovela do naglog zaustavljanja aktivnosti kod nas i širom sveta, fabrička proizvodnja verovatno će još više pasti u aprilu. Veliki poremećaji u lancu snabdevanja, smanjena energetska aktivnost i pooštreni finansijski uslovi i dalje će biti glavni problemi u sledećim mesecima”, napisali su Džejms Vason i Gregori Dako iz Oxford Economicsa u bilesci o istraživanju.

Takođe su kazali da bi industrijska proizvodnja ukupno mogla pasti za 15 odsto.

Tags
Back to top button