Ukidanje rominga u regionu 2021. godine – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Ukidanje rominga u regionu 2021. godine

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, Tatjana Matić, rekla je juče da se očekuje da do 1. jula 2021. godine cena rominga u regionu bude ista kao cena u domaćem saobrahaju.

Za nešto manje od mesec dana biće potpisan regionalni Sporazum o romingu zemalja Zapadnog Balkana, što će, kako je navela Matić, za početak značajno smanjiti cene rominga u regionu, prenosi Tanjug.

Najavljuje se da će od 1. jula ove godine cene poziva biti niže za 25 odsto.

„Srbija je još 2014. potpisala sporazum sa Makedonijom, Crnom Gorom, BiH, i mi smo već u režimu smanjenih cena, a plan je da se one dodatno smanje. Ne mogu cene biti veće od 0,19 evra, što je oko 22 dinara”, rekla je Matić za RTS.

„Imajući u vidu da novi sporazum obuhvata i Albaniju, i celu teritoriju Kosova i Metohije, u ovom trenutku datum ostaje pod znakom pitanja”, rekla je ona, te dodala da je od datuma važnije to šta će ovaj sporazum doneti.

Kako je pojasnila, najveće smanjenje odnosilo bi se upravo na nove članice sporazuma.

„Trenutno je u Albaniji telefonski poziv 150 dinara, što je značajno umanjenje”, navela je državna sekretarka.

„Planirano je da sa 1. julom 2021. godine više i ne bude rominga, odnosno da cene budu kao kod kuće. To nije tako daleko”, naglasila je Matić.

Ona je istakla da je ovaj sporazum prvi korak ka smanjenju cena rominga i u zemljama Evropske unije, odnosno ka njegovom ukidanju. „Ovo vidimo kao korak ka tome, posebno imajući u vidu u kojoj meri se EU zalaže za potpis ovog sporazuma”, kazala je Matić.

Kako je rekla, ova inicijativa je deo Berlinskog procesa, čija je suština regionalna saradnja i približavanje regiona Uniji.

Pored smanjenja cene rominga, u okviru ovog procesa sprovode se i druge inicijative, među kojima i inicijativa o informacionoj bezbednosti, rekla je Matić.

Tags
Back to top button