Rast zaposlenosti u Americi stagnira – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Rast zaposlenosti u Americi stagnira

Rast stope zaposlenosti u SAD gotovo je potpuno bio obustavljen u februaru, s obzirom da se na tržištu rada pojavilo samo 20.000 novih poslova. Ovu informaciju saopštilo je američko Ministarstvo rada i zapošljavanja.

Podaci o platama koje je iznelo američko ministarstvo, takođe su bili najniži od septembra 2017, prenosi Rojters, dodajući da je na to uticao veliki pad u zapošljavanju u sezonskim poslovima, posebno u sektoru građevine.

Na loše rezultate uticalo je i smanjenje stope zapošljavanja u sektorima maloprodaje, servisnih usluga i transporta, gde je tržište suočeno sa manjkom vozača.

Britanska agencija ocenjuje da su najnoviji podaci još jedan udarac za administraciju američkog predsednika Donalda Trampa, koji se tokom poslednjih nedelja suočio s brojnim izazovima, uključujući neuspeh u nuklearnim pregovorima sa Severnom Korejom, rekordan trgovinski deficit i neuspeh Bele kuće da dostigne planirani ekonomski rast od tri procenta za 2018. godinu.

Kako navodi Rojters, predsedavajući federalnih rezervi Džerom Pauel nije komentarisao podatke o padu stope zaposlenosti, iako je dao izjavu 12 sati nakon njihovog objavljivanja.

Pauel je prokomentarisao jedino da mere preduzete u sklopu rasta tržišta rada “izgledaju povoljno kao što je to već slučaj tokom mnogih proteklih decenija”. On je dodao i da ništa ne ukazuje na potrebu uvođenja nekih posebnih mera.

Tags
Back to top button