Gradi se vetropark vredan 100 miliona evra – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Gradi se vetropark vredan 100 miliona evra

U toku je priprema investiciono-tehničke dokumentacije za izgradnju vetroelektrane, snage 90 megavata, vredne 200 miliona KM (konvertabilnih maraka), što je oko 100 miliona evra, na području Konjica, saopšteno je iz Elektroprivrede Bosne i Hercegovine (EP BiH).

Održana je i radionica u mesnoj samoupravi Bradina na kojoj su građani, kako su istakli, dali podršku izgradnji vetroelektrane „Bitovnja“. Radionica je prethodila studiji uticaja na životnu sredinu i stanovništvo, piše SEEbiz.

Pomoćnik generalnog direktora za razvoj EP BiH Mustafa Musić upoznao je prisutne na radionici, koja je održana prošlog meseca, o ovom velikom projektu.

Tokom realizacije projekta, kako su naveli, predviđeni su minimalni zahvati u prostoru za potrebe transporta i ugradnje vetrogeneratora, a koji se odnose na proširenje saobraćajnice na projektno područje i izgradnju dalekovoda za potrebe priključenja ovog energenta. Najavljeno je sređivanje i unapređenje lokalne putne infrastrukture.

Nakon izgradnje ovog vetroparka, kako su obećali, sve će biti vraćeno u prvobitno stanje, a posebna pažnja biće posvećena zasadima brusnice i borovnice.

Tvrdi se da su koristi od izgradnje vetroelektrane „Bitovnja” za lokalnu zajednicu višestruke. U toku radova očekuje se angažovanje domaćih kompanija koje imaju kapacitet za rad na projektu, kao i zapošljavanje lokalnog stanovništva vetroparka kada bude izgrađen. Grad Konjic će imati koristi od koncesije nakon izgradnje.

Nakon što su dobili sve odgovore na pitanja, meštani su izrazili podršku ovom projektu, saopšteno je iz EP BiH.

SEEbiz

Tags
Back to top button