HETA vratila Austriji 1,23 milijarde evra – Bankar.rs
INOSTRANE BANKESVE VESTI

HETA vratila Austriji 1,23 milijarde evra

“Loša banka” bivše Hypo Alpe Adria marljivo radi na naplati potraživanja. Njen rad sada ima i pozitivne učinke za austrijsku državu, koja je krajem 2009. godine upumpala više milijardi evra u banku kako bi spasila njeno poslovanje, uglavnom u jugoistočnoj Evropi.

Republika Austrija je u januaru primila iznos od 1,23 milijarde evra. Reč je o sredstvima iz Bavarske, gde je napisan deo Hypo-istorije, piše bečki Standard.

Jorg Haider prodao je svojevremeno većinu koruške Hypo Bayern-LB-u, a država je i dalje bila odgovorna za prekomerni dug institucije koja je posebno na Balkanu davala avanturističke kredite. U dugu koji iznosi 26 milijardi evra najveći deo se odnosio na koruške obaveze.

Kada se dogodio debakl pre deset godina, tadašnji ministar finansija Hans-Jorg Schelling s Munchenom se dogovorio o kontroverznoj nagodbi: Republika je dala Slobodnoj državi Jorga Haidera 1,23 milijarde evra.

To je bila neka vrsta naknade za milijarde evra, koje je Bayern-LB pozajmio Hypo Alpe Adria. Međutim, dogovoreno je i da će se novac vratiti u Beč čim Bavarska dostigne prag naplate za dužnike u “lošoj” banci Heta od 63 posto što je sada slučaj. Heta je naplatila 63,4 posto svog duga.

Bavarci su tako vratili Republici Austriji oko 1,5 milijardi evra.

Tags
Back to top button