Džejkobs: Srbija ima znanje da sama stvara – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Džejkobs: Srbija ima znanje da sama stvara

Predsednik Svetske akademije nauka i umetnosti Geri Džejkobs ocenio je da Srbija ima znanje da sama stvara.

“Vi u Srbiji možete da rešite mnogo toga oslanjajući se na svoju snagu, potencijal i znanje koje je duboko posejano u duhu vaše zemlje i njime možete ići napred. Treba da kažete sebi – mi smo deo sveta, mi možemo da naučimo nešto od bilo koga i da sarađujemo s bilo kim, ali pritom ne misliti da rešenja za probleme leže negde napolju”, rekao je Džejkobs za “Večernje novosti”.

On savetuje Srbiji da ne treba da zavisi samo od stranih investicija, već da pokuša sama da stvori dodatnu vrednost.

“Vi to možete, a to je dokazao i moj prijatelj, nekadašnji guverner Narodne banke Dragoslav Avramović, kada je nemoguću situaciju hiperinflacije rešio kreirajući novu, paralelnu valutu i preokrenuo ekonomsku situaciju”, naveo je Džejkobs.

Kaže da nema ništa protiv stranih ulaganja, ali ne misli da je to jedino rešenje.

“To nije opcija da se kvalifikujete za MMF, EU i druge investitore. Vi imate resurse koji nisu dovoljno iskorišćeni. Napredak i razvoj je više stvar stava. Morate sebe da ubedite da uradite sve da postanete bolji i privlačniji. Rešenja nisu napolju, ona su u vlastitom narodu, u svojim ljudima”, istakao je Džejkobs.

Prema njegovim rečima, postoji mnogo novca koji može da se privuče u zemlje u kojima vlade ne gledaju samo na sebe, nego prave nešto što bi moglo da bude model za ceo svet.

“To bi bio moj savet da usmerite svoju politiku i orjentaciju na način da ono što radite dobro za Srbije je dobro i za ceo svet”, zaključio je Džejkobs za Novosti.

Tags
Back to top button