Azijska tržišta: Oprezna trgovina, blagi rast indeksa – Bankar.rs
FOREXSVE VESTI

Azijska tržišta: Oprezna trgovina, blagi rast indeksa

Na azijskim su tržištima danas indeksi blago porasli, zahvaljujući ponajviše rastu kineskih berzanskih indeksa nakon što je tamošnja centralna banka najavila nove podsticajne mere kako bi sprečila dalje usporavanje rasta privrede.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih deonica, bez japanskih, bio je oko 7 sati jutros u blagom plusu, nakon što je u petak skliznuo na najnižu vrednost u tri nedelje. Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks porastao 0,4 posto, dok su cene deonica u Singapuru, Hong Kongu i Šangaju porasle između 0,2 i 1,4 posto. U Južnoj Koreji i Australiji berzanski su indeksi, pak, oslabili između 0,1 i 0,3 posto.

Podršku tržištima pruža najava kineske centralne banke o novim podsticajnim merama, usmerenim na podsticanje kreditiranja i smanjenje cene zaduživanja, kako bi se sprečilo dalje usporavanje rasta druge po veličini svetske privrede.

Uz to, ulagači se nadaju da će do kraja meseca SAD i Kina postići dogovor o trgovinskim pitanjima, što bi moglo uticati na stabilizaciju rasta dve najveće privrede u svetu.

Ipak, trguje se oprezno nakon što je u petak objavljeno da je u SAD u februaru broj zaposlenih porastao za samo 20.000, što je najmanji rast od kraja 2017. godine, a to ukazuje na usporavanje rasta američke privrede u prvom tromesečju ove godine.

Niz drugih podataka ukazuje i na usporavanje rasta drugih najvećih privreda u svetu, među ostalim, eurozone, pa su prošle nedelje na Wall Streetu berzanski indeksi potonuli više od 2 posto, što je njihov najveći nedeljni gubitak od kraja prošle godine.

Tags
Back to top button