Svetski mediji: Srbija sada sigurna, ovo neće propasti – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Svetski mediji: Srbija sada sigurna, ovo neće propasti

Srpski energetski regulator dao je konačno odobrenje za izgradnju ogranka gasovoda Turski tok, piše RT. Reč je o gasovodu, podsećaju, koji će isporučivati ruski prirodni gas u Tursku, kao i u južnu i jugoistočnu Evropu.

“Agencija za energetiku Republike Srbije 5. marta donela je konačnu odluku i pozitivno odgovorila na izjavu kompanije Gastrans za realizaciju projekta“, izjavio je ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić. On je dodao da će radovi na projektu “Turski tok” početi u aprilu.

Gastrans bi trebalo da postavlja gasovod za transport gasa od Bugarske do Mađarske. Kompanija je u mešovitom vlasništvu – Gasprom ima 51 odsto, dok Srbijagas ima preostalih 49 odsto.

RT podseća i na izjavu predsednika Aleksandra Vučića, koji je istakao značaj sprovođenja projekta na sastanku sa zamenikom ruskog premijera Jurijem Borisovom.

Dalje se u tekstu podseća da je projekat nastao kao alternativa Južnom toku, koji je ugašen zbog pritiska EU i SAD.

“Što se nas tiče, izgradnja deonice od bugarske granice do granice sa Srbijom odvija se na svim nivoima, i nadamo se da neće ispasti kao ranije, i da se nijedna zemlja neće povući iz projekta“, rekao je ministar Ivica Dačić novinarima na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Borisovom.

Tags
Back to top button