E-trgovina u Srbiji sve dostupnija i bezbednija – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

E-trgovina u Srbiji sve dostupnija i bezbednija

U Srbiji već postoje i srpski elektronski novčanici kompanije Ipay, a od početka aprila i sistem instant plaćanje će ući u drugu fazu, pa će moći da se plaća preko aplikacije banke na mobilnom telefonu i u trgovinama 24 sata dnevno 365 dana godišnje, rečeno je na savetovanju e-trgovaca.

Elektronska trgovina beleži značajan rast u svetu, dok je našem regionu rast manji, ali je Vlada Republike Srbije kroz niz mera podstiče ovakvo poslovanje, kaže Milan Dobrijević načelnik Odeljenja za razvoj Digitalne agende u Ministarstvu trgovine i dodaje kako je etrgovina prepoznata kao motor preduzetništva i razvoja privrede.

Najveća barijera za e-trgovinu je nepoverenje građana, pa se sprovode kampanje kao bi se poverenje ojačalo, rekao je Dobrijević i dodao da je želja da se ide “u smeru da se više koriste kreditne i debitne kartice, kao i elektronski novačanici koji su propisima Srbije omogućeni i funkcionišu”.

Kao primer naveo je domaćeg provajdera elektronskog novčanika Ipay koji ima malo korisnika ali je pandan Alipayu ili Paypalu. U Srbiji se i dalje najviše plaća pouzećem, a Dobrijević kaže da su propisi takvi da je sigurnost garantovana i prilikom elektronskog plaćanja, da ostaju tragovi što omogućava i obeštećenje ako su roba ili usluga loši, ali da i potrošači uvek treba da obrate pažnju sa kakvog sajta kupuju, “a onda mogu da kupuju jednako bezbedno kao u prodavnici”, prenosi Tanjug.

Prenos novca pri elektronskoj trgovini u 10 sekundi i to 24 sata dnevno svakog dana u godini – instant pejment uveden je u Srbiju oktobra prošle godine a od aprila biće omogućeno ovakvo plaćanje i kod samih etrgovaca, kaze Ivan Stijović, menadzer prodaje PTM-a.

On kaže da će banke morati da obezbede svojim korisnicima da vrše instant plaćanja kod trgovca na prodajnom mestu, a sa druge strane da obezbede svojim trgovcima prihvat instant plaćanja na tim prodajnim mestima.

Korisnici će moći da placaju kroz aplikaciju svoje banke na mobilnom telefonu na prodajnom mestu sajtu, a to će trgovci moći da prihvate – objašnjava Stijović.

Na 4. savetovanju koji je 7. marta u Beogradu organizovao Etrustmark – nacionalni sertifikat za elektronsku trgovinu teme su bile i bezbednost etrgovina, rekao je organizator Nebojša Đurić a o značaju koji za trgovce pri trgovini ima “kastimar ekspirijens” jer fokus uvek mora biti na krajnjem korisniku i kad je on sretan benefit ima i trgovac, govorio je Emil Mazan iz Oracla.

Tags
Back to top button