ODRŽIVOST KAO IMPERATIV OTP banka predstavila Izveštaj o održivom poslovanju – Bankar.rs
BANKEDOMAĆE BANKESLIDERSVE VESTI

ODRŽIVOST KAO IMPERATIV OTP banka predstavila Izveštaj o održivom poslovanju

OTP banka predstavila je javnosti svoj Izveštaj o održivom poslovanju za 2022. godinu koji objedinjuje rezultate ostvarene u oblasti korporativne odgovornosti i uticaja na društvo i prirodno okruženje. Predstavljeni izveštaj urađen je u skladu sa najrasprostranjenijom metodologijom Global Reporting Initiative (GRI), definisanim stubovima ESG strategije i OTP banke Srbija, kao i matične OTP Grupe, potpisnice Principa za odgovorno bankarstvo Ujedinjenih nacija koji predstavljaju jedinstveni okvir za održivo poslovanje finansijskog sektora, razvijen kroz partnerstvo između banaka širom sveta. Svoje prioritete u oblasti održivog poslovanja Banka je identifikovala u skladu sa globalnim i lokalnim prilikama, izazovima i trendovima, kao i očekivanjima svih zainteresovanih strana. Aktivnosti realizovane u 2022. direktno doprinose ostvarenju devet Ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija (2,3,5,7,8,9,12,13,16).

Tokom prethodne godine OTP banka pozicionirala se kao predvodnik „zelene“ tranzicije, a veliki broj projekata i pokrenutih inicijativa prepoznate su i nagrađene od strane stručne i šire zajednice, uključujući i od Srpske asocijacije menadžera za Društveno odgovornu kompaniju godine.

„Nastojanje OTP banke kao jedne od vodećih finansijskih institucija i lidera u kreditiranju privrede i stanovništva je da aktivno učestvuje u izgradnji održive budućnosti i bude primer odgovornog poslovanja. Verujem da smo realizacijom brojnih projekata i inicijativa iz sfera zaštite životne sredine, kulture, književnosti, sporta, preduzetništva i filantropije dokazali snažnu posvećenost i stratešku usmerenost ka ispunjenju Ciljeva održivog razvoja, delujući na osnovu naših ESG i CSR strategija. Zajedno sa matičnom OTP Grupom imamo za cilj da budemo regionalni lider u finansiranju održivog i postepenog prelaska na niskougljeničnu ekonomiju. Transparentnost i merljivost su sastavni deo naših aktivnosti i ujedno osnova za kontinuirani razvoj. Naš Izveštaj o održivosti je u skladu sa međunarodnim priznatim GRI (Global Reporting Initiative) standardima i sadrži detaljan pregled nefinansijskih učinaka banke, što reflektuje integrisanost održivosti u sve aspekte poslovanja, i u skladu je sa regulatornim zahtevima u vezi sa nefinansijskim izveštavanjem“, izjavila je Mićanović.

Brojne ekološke inicijative

OTP banka kontinuirano implementira inovativne načine za ostvarenje energetske efikasnosti. Tako je, na primer, na krovu centralne zgrade izgrađena solarna elektrana, pa proizvedena električna energija ide direktno u sistem snabdevanja EPS-a. Sve ekspoziture povezane su na sistem koji omogućuje da se rasveta svuda gasi istovremeno, a Banka ima i zaključen ugovor o potpunom snabdevanju električnom energijom iz obnovljivih izvora (100% ZelEPS).

Jedna od najznačajnijih inicijativa OTP banke u 2022. godini je i projekat Generator ZERØ namenjen mikro, malim, srednjim preduzećima, startap kompanijama i neformalnim timovima, kao i organizacijama civilnog društva koje žele da svojim inovativnim idejama doprinesu smanjenju karbonskog otiska. Prepoznajući važnost borbe protiv klimatskih promena i kako bi podigla svest građana o važnosti zaštite životne sredine, OTP je prva i jedina banka u Srbiji koja se 2022. godine, po drugi put, priključila globalnoj inicijativi Priceless Planet Coalition kompanije Mastercard s ciljem da se u narednim godinama posadi 100 miliona stabala širom sveta. U 2023. godini banka je nastavila sa razvojem novih inicijativa i pokrenula u partnerstvu sa ekološkim Udruženjem „Supernatural“ OTP VILLAGE, urbani pčelinjak i rasadnik sa 12 vrsta medonosnog bilja kojima OTP banka pruža podršku ekološkom aktivizmu i daje svoj doprinos uvećanju biodiverziteta u želji da ukaže na ključnu ulogu pčela za očuvanje našeg celokupnog ekosistema.

Podrška sportu, kulturi i ranjivim grupama

Kad je reč o odgovornosti prema zajednici, OTP banka je u godini za nama realizovala treće izdanje projekta Generator dobrih dela kojim doprinosi osnaživanju malih domaćih brendova i inkluzije u našem društvu, organizovanjem sajmova i pružanjem medijske promocije. Izlagači prodajom svojih proizvoda podržavaju ekološke projekte ili ugrožene grupe, među kojima su žrtve porodičnog nasilja, osobe sa smetnjama u razvoju, socijalno ugrožena deca ili žene iz raseljenih područja.

Kultura je oblast koja je i u protekloj godini bila jedan od prioriteta u segmentu društvene odgovornosti Banke, što se videlo kroz saradnju sa dugogodišnjim partnerom – Galerijom Matice srpske. Ova čuvena institucija obeležila je 175 godina od osnivanja, a zahvaljujući OTP banci otvorena je velika monografska izložba posvećena stvaralaštvu jednog od najznačajnijih srpskih slikara, Uroša Predića. Takođe, Izdavačka kuća Booka je uz podršku Banke sprovela prvi nagradni Konkurs za najbolji, originalni i neobjavljeni roman na srpskom jeziku.

Pored kulture, OTP banka ulaže i u sport – više od 20 godina je najveći sponzor Olimpijskog komiteta Srbije, što se pokazalo kao pravi primer plodonosne saradnje između biznis sektora i institucija sporta. Tokom 2022, Banka je promovisala sport u lokalnim zajednicama kroz događaj „Olimpijski trening sa OTP bankom“, koji se uspešno organizuju više od 10 godina. Takođe, dugogodišnji je sponzor Rukometnog saveza Srbije i pruža podršku, kako muškim, tako i ženskim reprezentativnim timovima, a tokom prošle godine fokus je bio na plasmanu seniorske reprezentacije na Olimpijske igre u Parizu 2024. godine.

Posvećenost zaposlenima

Kako prepoznaje ulogu zaposlenih kao ključnu u svom razvoju, OTP banka kontinuirano unapređuje i redizajnira HR procese. Tako je prošle godine kreirala format „INNOVATION Challenge“ – izazov kroz koji kolege imaju priliku da uče kako da razvijaju ideje kroz različite metodologije i time generišu nove ideje, a u kom je učestvovalo 1.180 zaposlenih. Upravo 2022. Banka je dobila ,,Employer Partner” sertifikat, prestižno HR priznanje konsultantske kuće ,,Selectio”, koji potvrđuje kontinuirano ulaganje, modernizaciju i unapređenje iskustva zaposlenih.

Klijent u fokusu

OTP banka je pionirski na našem tržištu osmislila sistem za kontinuirano praćenje zadovoljstva svojih klijenata pa je tako 2022. godine dobila povratne informacije od oko 100.000 klijenata. Na taj način je korisničko iskustvo stavljeno u fokus ukupnog poslovanja čime je Banka pokazala posvećenost izgradnji zadovoljne baze klijenata. Na osnovu komentara klijenata Banka je sprovela brojne izmene, unapređenja i digitalizaciju najfrekventnijih proizvoda i usluga.

Podrška za ekonomski manje razvijene regione

Snažna podrška Banke za MSP sektor realizovana je kroz potpisivanje ugovora sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) o zajmu u iznosu od 25 miliona evra za dalje kreditiranje malih i srednjih preduzeća (MSP) u Srbiji, pre svega za preduzeća koja posluju u ekonomski manje razvijenim delovima zemlje.

Ceo Izveštaj OTP banke Srbija o održivom poslovanju (2022.) nalazi se na linku.

Konsolidovani Izveštaj OTP Grupe (2022.) možete preuzeti na LINKU.

Izvor: Blic

Tags
Back to top button