Vlada priprema programe podrške preduzetništvu – iz budžeta 220 miliona – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Vlada priprema programe podrške preduzetništvu – iz budžeta 220 miliona

Vlada Srbije usvojila je na jučerašnjoj sednici Uredbu o utvrđivanju Programa podrške otvaranju regionalnih inovacionih startap centara za 2019. godinu.

Primenom te uredbe biće unapređen inovacioni ekosistem na celoj teritoriji Srbije kroz podršku otvaranja regionalnih inovacionih startap centara, a s krajnjim ciljem da se obezbede potrebni uslovi i jednake šanse za realizaciju i razvoj inovativnih preduzetničkih ideja. Sredstva će moći da koriste organizacije i jedinice lokalne samouprave, koje treba da omoguće da se po realizaciji odobrenog projekta postigne samoodrživost regionalnog inovacionog startap centra, u kojem bi mladi preduzetnici imali stručnu, mentorsku, pravnu, savetodavnu i logističku podršku da pokrenu i vode biznis, što će biti značajan generator otvaranja novih radnih mesta u lokalnom okruženju, navodi se u saopštenju sa sednice vlade, prenosi Tanjug.

Za ove namene Vlada je u budžetu obezbedila 220 miliona dinara.

Na sednici je usvojena i Uredba o utvrđivanju Progama za promociju i popularizaciju inovacija i inovacionog preduzetništva za 2019. godinu, kojom će se ostvariti kontinuirani doprinos u razvoju održive preduzetničke kulture, rast konkurentnosti Srbije i izgradnja ekonomije zasnovane na inovacijama i znanju. Namera je da se informiše javnost, univerzitetska, akademska, naučno-istraživača i poslovna zajednica, a pre svega mladi o sistemskim merama koje sprovodi Vlada Srbije, kako bi se podstakli građani, a posebno mladi da razmišljaju na preduzetnički način.

Vlada je usvojila Uredbu o utvrđivanju Programa podrške razvoju i promociji ženskog inovacionog preduzetništva za 2019. godinu, kako bi se povećala svest o važnosti ovog vida preduzetništva, obezbedila bolja informisanost o merama koje izvršna vlast sprovodi na tom polju i ostvarila značajnija uloga žena preduzetnica na tržištu rada. S obzirom na to da je neophodno promeniti poslovni ambijent i obezbediti da žene u većoj meri budu osnivači, vlasnici ili deoničari privrednih subjekata, Vlada Srbije je za ove namene izdvojila iz državne kase 100.000.000 dinara.

U okviru bilateralne saradnje Srbije i Tunisa, danas su usvojena tri zaključka kojima će se uspostaviti bolja saradnja naše dve zemlje u više oblasti.

Tags
Back to top button