Pandemija virusa korona značajno poljuljala ekonomije država regiona – Bankar.rs
ANALIZEMAKROEKONOMIJASVE VESTI

Pandemija virusa korona značajno poljuljala ekonomije država regiona

Da je korona značajno uticala na ekonomije regiona pokazuju i najnoviji podaci Svetske banke (SB).

Hrvatska je već na “putu duboke recesije”, a ako se pandemija ne zaustavi do avgusta, Crna Gora bi se mogla naći u recesiji sličnoj onoj iz 2009. Poljuljana je i decenijama uljuljkana ekonomija Slovenije, a u velike dugove zbog krize ima i Makedonija.

Hrvatska na “teškom putu”

Procene su da će hrvatski BDP ove godine pasti na minus 6,2 odsto, dok bi stopa nezaposlenosti mogla da poraste iznad devet procenata. Javni dug ove susedne zemlje nastaviće da raste i do 84 odsto BDP. Poređenja radi, ovaj pokazatelj u Srbiji iznosi oko 52 procenta.

“Negativna kretanja s početka godine u Hrvatskoj značajno su izmenila izglede za 2020. godinu. Nakon što je u 2019. konačno dostignut nivo BDP pre krize 2008. godine, Hrvatska je na putu duboke recesije”, istakli su iz Svetske banke.

S obzirom na zabrane putovanja i usporavanje aktivnosti u glavnim trgovinskim partnerima, pre svega u Italiji, ali i u ostatku evrozone, procene su da će hrvatski turizam i izvoz roba biti najteže pogođeni. I upravo to je najveći uteg za naše susede.

U Sloveniji gore nego 2008.

Decenijama je Slovenija važila za “uljuljkanu” ekonomiju. Za krizu u ovoj zemlji malo se moglo čuti i u 2008. Danas je drugačije. Slovenačka centralna banka procenila je da bi zbog pandemije virusa slovenački BDP mogao da padne i do 16 odsto, čime bi negativan efekat pandemije bio mnogo veći nego 2008. godine. Tada je BPD Slovenije pao za osam procenata.

Sada se očekuje pad potrošnje, koji bi, u zavisnosti od razvoja krize, mogao da iznosi između 2,4 i devet odsto, pri čemu bi naročito mogao da bude izražen u sektorima kao što su trgovina na malo, turizam i ugostiteljstvo, prevoz, kultura i rekreacija.

Na slovenačkom tržištu rada se očekuje smanjenje broja zaposlenih i do 4,7 odsto, uz istovremeno povećanje stope nezaposlenosti, koja bi na godišnjem nivou mogla da se udvostruči.

Banka Slovenije upozorava da će stvarni pad BDP, potrošnje i zaposlenosti dosta zavisiti od efikasnosti mera za ublažavanje korona krize.

Crnoj Gori “preti” recesija kao 2009.

“Ako se pandemija virusa korona ne zaustavi do avgusta, Crna Gora bi mogla da se nađe u recesiji sličnoj onoj iz 2009. godine”, smatraju u Svetskoj banci.

U tom slučaju biće potrebni kratkotrajni odgovori politike, poput kompenzovanja gubitaka prihoda usled nezaposlenosti i naknada za socijalnu zaštitu, kako bi se ublažili uticaji na siromašne i ugrožene, koji su često nesrazmerno pogođeni.

Svetska banka predviđa se da će crnogorski BDP pasti 1,3 odsto. Takođe se predviđa i da će zemlja ući u recesiju i smanjenje privatne potrošnje i investicija. Iz SB kažu da će niža ekonomska aktivnost i veća neizvesnost dodatno, prema procenama, smanjiti privatnu potrošnju i investicije, iako će državna potrošnja biti jaka zbog ranije planiranog povećanja u zdravstvu i prosveti.

Ako se pandemija zaustavi u ovoj godini, procenjuje se da će se rast do naredne godine oporaviti na 3,6 odsto

Makedoniju čeka veliko zaduženje

Prema preliminarnim procenama, šteta koju je u prvih nekoliko nedelja pretrpeo samo ugostiteljski biznis u Severnoj Makedoniji, odnosno restorani, hoteli i turističke agencije, iznosi 70 miliona evra. POsledice su u međuvremenu postale višestuko veće.

“Da bi pokrila velike ekonomske štete izazvane virusom korona, ukoliko situacija nastavi da se razvija ovim tempom ili se proširi, Severna Makedonija će morati da se zaduži u iznosu od 500 do 700 miliona evra”, izjavio je nedavno predsednik Makedonije Stevo Pendarovski. Ove procene u međuvremenu povećane su na mnogo više.

Izvor: Srbija danas /Blic

Tags
Back to top button