Kuburović: Nova zakonska rešenja o poreklu imovine će sprečiti varanje sistema – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASVE VESTI

Kuburović: Nova zakonska rešenja o poreklu imovine će sprečiti varanje sistema

Gotovo dve decenije od prve najave Srbija je dobila Nacrt zakona o poreklu imovine. Procenjuje se da će nova zakonska rešenja sprečiti varanje sistema, a da će pod poreskom lupom biti političari, privrednici, estradni umetnici. Usvajanje zakona se očekuje do kraja godine. Stil života pokazuje ko treba da bude kontrolisan, kaže ministarka pravde Nela Kuburović.

Nela Kuburović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekla da je utvrđena tačna procedura na koji način može da se utvrdi da li je nečija imovina u skladu sa prihodima prijavljenim Poreskoj upravi.

Ističe da je ovo prvi put da je urađen nacrt zakona koji je primenjiv, kao i da prvi put postoje specijalizovani pravnici i službenici koji će se brinuti o njegovom sprovođenju.

“Rok za javnu raspravu je narednih 20 dana. Verujem da tokom prolećnog zasedanja ovaj zakon može da se nađe u Skupštini”, rekla je ministarka Kuburović i podsetila da je ovaj zakon bio i deo ekspozea i Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić.

Ministarka objašnjava da je za izradu ovog nacrta osnovana radna grupa, a da stručnjaci sada imaju priliku da kažu da li on valja i da možda ponude bolje rešenje.

Kritiku organizacije Transparentost Srbije ocenila je paušalnom.

“Verujem da nisu imali mnogo vremena da se upoznaju sa zakonom, pa ćemo u toku narednih mesec dana možda nešto konkretnije da čujemo. Svakako jeste antikoruptivan ukoliko treba da deluje preventivno, ukoliko neko zna da čineći krivična dela stiče imovinu koja će biti oporezovana poreskom stopom od 75 procenata. Svakako je to nešto što ukazuje da će se manje vršiti krivična dela”, kaže Nela Kuburović.

Objašnjava da ukoliko Poreska uprava ustanovi da postoje osnovi za neko krivično delo, ima obavezu da te podatke dostavi nadležnom tužilaštvu.

“Danas po prvi put imamo specijalizovane sudije, tužioce, ali i policijske službenike koji se bave ovim pitanjem”, rekla je Nela Kuburović.

Ministarka kaže da će se zakon primenjivati retroaktivno, od 1. januara 2007. godine i ističe da on nije selektivnog karaktera i da važi za sve.

“Suština je da će upravo Poreska uprava praviti procenu rizika i utvrdi koga će da kontroliše. Ona mora da postupa po prijavama nadležnih organa, i po prijavama građana”, rekla je Nela Kuburović i istakla da će oni koji se ovime bave morati takođe da prijave imovinu i prođu bezbednosne provere.

Upitana da li procedura provere nečije imovine može trajati godinama, ministarka kaže da se nada da neće biti tako.

“Suština je da imate alat da vrlo brzo utvrdite da li neko lice ima nesrazmeru između prihoda koje je prijavilo i imovine koja poseduje. Vlada treba da donese uredbu koja se odnosi na koji način može da se proceni nečija imovina. Na osnovu toga ćete videti da li neko svojim stilom života pokazuje da treba da bude predmet kontrole”, rekla je ministarka.

Navela je da su tri godine najmanji period koji Poreska uprava treba da gleda, a da nesrazmera između onog što je prijavljeno i što stvarno imate treba da bude minimum 150.000 evra.

Tags
Back to top button