Banke u Hrvatskoj u 2018. povećale dobit pre poreza za milijardu i po kuna – Bankar.rs
INOSTRANE BANKESVE VESTI

Banke u Hrvatskoj u 2018. povećale dobit pre poreza za milijardu i po kuna

Banke u Hrvatskoj za prošlu godinu iskazuju dobit iz poslovanja koje će se nastaviti (pre poreza) u iznosu od 5,64 milijarde kuna, što je za oko 1,5 milijardi kuna više nego u 2017. godini, pokazuju podaci koje je objavila Hrvatska narodna banka (HNB).

Poređenje privremenih nerevidiranih podataka za kreditne institucije u prošloj s onima za godinu ranije pokazuje, naime, da su banke u 2018. godini imale 35,9 posto veću bruto dobit nego u 2017. godini, kada je ona iznosila 4,15 milijardi kuna, piše SEEbiz.

Na taj porast dobiti ponajviše je uticalo smanjenje rizika povezanih s Agrokorom i njegovim povezanim kompanijama, jer su banke u 2017. godini imale više troškove vrednosnih usklađenja i rezervacija za potraživanja od grupe Agrokor.

Podaci centralne banke za prošlu godinu odnose se na 21 banku koje posluju na hrvatskom tržištu, što je četiri manje nego krajem 2017. godine i pokazuje nastavak višegodišnjeg trenda smanjenja broja banaka.

Naime, u februaru prošle godine HNB je predložila otvaranje stečajnog postupka nad Tesla štednom bankom, u maju je glavna skupština Primorske banke odlučila da ta banka ide u redovnu (dobrovoljnu) likvidaciju, a u jesen 2018. je došlo do dva pripajanja – Splitske banke OTP banci Hrvatska te Veneto banke Privrednoj banci Zagreb (PBZ).

Podaci centralne banke pokazuju i da je u prošloj godini ukupna imovina banaka u Hrvatskoj porasla za 4,4 posto, na 408,7 milijardi kuna. Po privremenim nerevidiranim podacima na dan 31. decembra 2018. godine, ukupno je 17 banaka poslovalo s bruto dobiti, a četiri s gubitkom.

Najveću je bruto dobit u prošloj godini imala Zagrebačka banka, 2,1 milijardu kuna, što je i dvostruko više nego u 2017. godini kada je dobit te banke bila nešto veća od milijardu kuna. PBZ za 2018. godinu iskazuje dobit iz poslovanja koje će se nastaviti (pre poreza) u iznosu od 1,47 milijardi kuna, što je za oko 200 miliona kuna manje nego godinu pre, piše SEEbiz.

Više od milijardu kuna bruto dobit u prošloj je godini imala i Erste&Steiermaerkische bank, 1,03 milijarde kuna, što je povećanje dobiti za oko 200 miliona kuna.

Četvrta po visini dobiti pre poreza je OTP banka Hrvatska s dobiti u 2018. godini u iznosu od 260,87 miliona kuna, peta je Raiffeisenbank Austria (RBA) s 238,6 miliona kuna, a šesta još jedna banka u stranom vlasništvu, Addiko Bank s dobiti od 188,3 miliona kuna. Najveća banka u većinskom državnom vlasništvu, Hrvatska poštanska banka (HPB) prošlu je godinu završila s bruto dobiti od 182,2 miliona kuna. Po podacima centralne banke, ukupni gubitak četiri banke koje su prošlu godinu završile u minusu iznosi oko 60,1 milion kuna.

Pritom su dve banke zabeležile gubitke veće od 20 miliona kuna – Croatia banka 23,99 miliona kuna, a Jadranska banka 21,65 miliona kuna. Inače, u Jadranskoj banci je u leto prošle godine okončan postupak sanacije započet 2015. godine. Početkom maja tu je banku kupila Hrvatska poštanska banka, a u februaru ove godine te su banke sklopile ugovor o pripajanju kojim je usuglašeno da se pripajanje Jadranske banke HPB-u sprovede do 1. aprila 2019.

HNB-ovi privremeni nerevidirani podaci za kreditne institucije obuhvataju i podatke o poslovanju četiri stambene štedionice, koje su lani ostvarile ukupnu dobit od 13,7 miliona kuna.

Inače, to je jedna stambena štedionica manje nego 2017. godine, jer je početkom juna prošle godine Prva stambena štedionica pripojena Zagrebačkoj banci. Zbroje li se podaci o poslovanju banaka i stambenih štedionica, bruto dobit svih kreditnih institucija na kraju prošle godine iznosi 5,65 milijardi kuna, dok je 2017. iznosila 4,2 milijarde kuna.

Tags
Back to top button