Šib: Dolazak Folksvagena u Srbiju bila bi dobra vest – Bankar.rs
KOMPANIJESVE VESTI

Šib: Dolazak Folksvagena u Srbiju bila bi dobra vest

Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib izjavio je da su nemačke kompanije koje posluju u Srbiji zadovoljne, da zapošljavalju oko 50.000 radnika, a da bi eventualni dolazaka automobilskog giganta Folksvagena bio zaista dobra vest.

Šib je za list Kurir kazao da je o mogućnosti da Folksvagen u Srbiji otvori fabriku čuo iz medija i da to zavisi od te kompanije, a da će to biti odlična vest ako se potvrdi.
“Oko 400 nemačkih kompanija je već ovde. Postoji pozitivan trend, a broj radnih mesta koja ostvaruju nemačke kompanije je oko 50.000. Taj broj je impresivan i mislim da je raspoloženje među nemačkim investitorima veoma dobro”, kazao je Šib.
On je kazao da ono gde predstavnici nemačkih kompanija vide mogućnost za unapredjenje jeste borba protiv korupcije, nezavisnost sudskog sistema i transparentnost.
Upitan o dijalogu Beograda i Prištine, Šib je kazao da je Nemačka vrlo privržena takozvanoj normalizaciji dijaloga.
“Namera je da se između Beograda i Prištine postigne sporazum koji je pravno primenjiv. Nažalost, taj dijalog je trenutno zamrznut. Mi mnogo želimo da se on ponovo obnovi što brže”, kazao je Šib.
Šib je rekao i da je poznato da je Nemačka tražila od Vlade u Prištini da povuče takse na srpske proizvode, jer dok su takse na snazi dijalog se ne odvija.
“Obe strane moraju da se potrude da atmosfera bude pogodna za dijalog i za pregovore. Pozivam obe strane da se suzdrže od bilo kakve vrste eskalacija. Atmosfera mora da bude konstruktivna. Ovo je preduslov za dijalog koji vodi do sporazuma”, kazao je nemački ambasador.
Tags
Back to top button