OECD smanjio prognozu svetskog rasta za 2019. na 3,3 odsto – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJAUncategorized

OECD smanjio prognozu svetskog rasta za 2019. na 3,3 odsto

Svetski ekonomski rast će maksimalno dostići 3,3 odsto 2019. godine zbog trgovinskih tenzija i političkih neizvesnosti, procenila je Organizacija za ekonomsku saradjnju i razvoj (OECD) u danas objavljenoj novoj prognozi, revidirajući i smanjujući prognoze iz novembra kada se očekivao rast od 3,5 odsto.

OECD je objasnio ovo usporavanje privredne aktivnosti „povećanjem političkih neizvesnosti, upornih trgovinskih tenzija i stalnim smanjenjem poverenja firmi i potrošača“.

Prognoza privrednog rasta revidirana je na niže u takoreći svim privredama G20, posebno za evrozonu, sa minus 0,8 procenata na jedan procenat i za Veliku Britaniju sa 0,6 procenata na 0,8 procenata.

Organizacija je navela da ukoliko se velika Britanija i Evropska unija razdvoje bez dogovora izgledi rasta će biti znatno slabiji za Veliku Britaniju. Po proceni organizacije bruto domaći proizvod Britanije bi u tom slučaju izgubio dva procenta tokom dve naredne godine zbog uticaja primene carina Svetske trgovinske organizacije.

Svetska privredna aktivnost posebno je osetljiva ukoliko bi bilo veće usporavanje od predviđenog u Kini, gde Organizacija prognozira rast od 6,2 odsto ove godine, u odnosu na 6,3 odsto koliko je predvidela u novembru, i od 6,0 odsto 2020. što je nepromenjeno u odnosu na novembar.

„Trgovinske tenzije sve više pritiskaju izvoz i industrijsku proizvodnju“ druge najveće svetske privrede, konstatovao je OECD.

Organizacija je simulirala kakav bi uticaj imalo na svetsku privredu veće od očekivanog usporavanje kineskog privrednog rasta – smanjenje rasta BDP-a u Kini od dva procentna poena smanjilo bi svetski privredni rast za 0,4 procentna poena. Posebno bi bili pogođeni Japan, druge zemlje istočne Azije, proizvođači sirovina kao i Nemačka.

Tags
Back to top button