Ekonomija Australije prva žrtva trgovinskog rata Kine i Amerike – Bankar.rs
SVE VESTI

Ekonomija Australije prva žrtva trgovinskog rata Kine i Amerike

Država koja je dugo bila jedna od svetlih iskri u svetskoj ekonomiji, pretrpela je oštro usporavanje. Zvanični podaci pokazuju da se australijska ekonomija povećala samo za 0,2 odsto u poslednja tri meseca 2018. godine, što je znatno sporiji rast od 0,6 odsto koji su ekonomisti očekivali.

Ovo prati i slab rast od 0,3 odsto u trećem kvartalu 2018., što znači da je australijska ekonomija oslabila u drugoj polovini prošle godine.

Imajući u vidu bliske veze Australije sa kineskom ekonomijom (kroz trgovinu robom), to je jasan znak da kinesko usporavanje, i trgovinski rat sa SAD, šalju opasne talase kroz globalnu ekonomiju.

S obzirom na to da je Kina juče smanjila svoj cilj rasta u 2019. godini, postaje jasno da ovo usporavanje može potrajati neko vreme.

Potrošnja australijske vlade i potrošnja domaćinstava doprineli su rastu, dok su investicije opale.

Na godišnjem nivou, australijska ekonomija je porasla samo za 2,3 odsto u poslednjem kvartalu, što je najniži rast od sredine 2017. godine.

Po glavi stanovnika, australijski BDP je u poslednjih šest meseci veoma smanjen, što dovodi zemlju u “recesiju po glavi stanovnika”.

To je zato što je zaeležen rast populacije od 0,4 odsto tokom posljednjeg tromesečja 2018. godine, dok je BDP porastao samo za 0,2 odsto.

“Australija zvanično ulazi u BDP recesiju po glavi stanovnika, prvi put od 2006. godine. Mi se očigledno previše oslanjamo na rast stanovništva, kako bismo podržali ekonomsku aktivnost, a i kreatori monetarne i fiskalne politike bi trebali biti zabrinuti”.

Tags
Back to top button