Gorjup: Za male ekonomije u regionu zajednički razvojni koraci – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Gorjup: Za male ekonomije u regionu zajednički razvojni koraci

Malim ekonomijama na području bivše Jugoslavije potrebni su zajednički razvojni koraci i harmonizacija svih pravila, izjavio je danas na Kopaonik biznis forumu predsednik Privredne komore Slovenije Boštjan Gorjup.

On je u iyjavi Tanjugu rekao da su ekonomije u regionu male u poređenju sa, na primer, Austrijom, kao i da sve imaju slične probleme. Kaže da sve zemlje bivše Jugoslavije imaju i problem obrazovane radne snage koja odlazi u zemlje Zapadne Evrope.

“Treba da harmonizujemo sva pravila i procese da bi smanjili troškove trgovine i industrije kako bi podigli konkurentnost naših privreda”, naveo je Gorjup.

Evropa ima strategiju pametne specijalizacije u oblastima gde je, kako kaže, svaka zemlja moćna i gde pravi klastere kompanija za profitabilne investicije.

“Treba to i u ovom delu Evrope da uradimo, posebno kod zemalja koje još nisu članice EU. Događa se trenutno regionalizacija Evrope i investitori se okupljaju u određenom regionu, gde se pravi i prodaje roba, kako bi se smanjili troškovi logistike i radne snage”, rekao je predsednik Privredne komore Slovenije na Kopaonik biznis forumu.

Gorjup je naglasio da je upravo to prilika i za ovaj deo Evrope, da bude dobro pripremljen kako bi osvojio strane investitore.

Tags
Back to top button