Poseta Kontea Beogradu, vetar u leđa novim investicijama – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASVE VESTI

Poseta Kontea Beogradu, vetar u leđa novim investicijama

Premijer Italije Đuzepe Konte posetiće u sredu Srbiju što je prva poseta Kontea nekoj od zemalja regiona i njegova prva bilateralna poseta nekoj evropskoj zemlji tokom ove godine.

Poslednji put u Beogradu je boravio italijanski premijer Mario Monti 2012. godine, a pre toga, poseta Republike Italije na nivou premijera bila je 2000. godine kada je u našu zemlju došao tadašnji premijer Đulijano Amato.

“Poseta premijera Kontea Beogradu od posebnog je značaja za bilateralne odnose, jer je to prva poseta premijera Kontea nekoj od zemalja regiona i njegova prva bilateralna poseta nekoj evropskoj zemlji tokom 2019. godine”, kažu za Tanjug u Vladi Srbije.

Poseta Kontea važna je na političkom, ali i na ekonomskom planu, jer se u narednom periodu očekuje značajan plasman srpskih prehrambenih proizvoda na police najvećih trgovinskih lanaca u Italiji, dodaju u Privrednoj komori Srbije.

Italija je među dva najveća trgovinska partnera Srbije o čemu govori i ukupna robna razmena dve zemlje koja je premašila četiri milijarde evra, a polovina vrednosti ovog iznosa je izvoz naše robe u Italiju.

“Ovo je veoma važna poseta jer dolazi posle mnogo godina od kad je neki italijanski premijer posetio zvanično Srbiju. Važna poseta na političkom, ali i na ekonomskom planu”, napominje predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež.

Čadež ističe da je u proteklih šest meseci Komora organizovala četiri poslovna foruma u Italiji na kojima je bilo više od 350 italijanskih kompanija te da se rezultati ovih aktivnosti uskoro mogu očekivati – plasman smrznutog sušenog voća i povrća u velike italijanske trgovinske lance.

“Imali smo veliku delegaciju Legakopa i upravo se radi na potpisivanju ugovora sa više naših proizvodnjača za izvoz našeg smrznutog voća i povrća”.

Inače, organizacija Legakop se sastoji od nekoliko udruženja zadruga koje pružaju koordinaciju i zastupanje u ime članova zadruga, a broji 15 hiljada italijanskih preduzeća.

Srpski potencijali predstavljeni su u proteklih šest mesecu u italijanskim regijama Friuli Venecija Đulia (grad Trst), Veneto ( Verona), Lombardija (Milano), Kampanja (Napulj).

U narednom periodu, kažu u PKS, italijanski privrednici moći će više da saznaju o Srbiji na poslovnim forumima u regionima Emilia Romanja, Pijemont, Toskana, Trentino-Alto Adiđe.

Predsednik Komore ističe da italijanski investitori u Srbiji imaju jednu značajnu specifičnost, da se često udružuju sa srpskim preduzećima kako bi zajedno sa njima proizvodili, a zatim robu plasirali na tržištima trećih zemalja.

“Italijanske kompanije iz Srbije izvoze u više od 100 zemalja širom sveta”, napominje Čadež.

Pregovara se, kaže, sa Italijanima o novim investicijama u oblasti hemijske industrije, prehrambene proizvodnje, zdravstva i poljoprivrede.

Očekuje se da tokom posete italijanskog premijera Srbiji bude potpisan memorandum o saradnji “Infrastruktura železnice Srbije” sa Italijanskim železnicama.

Ekonomske veze dve privrede karakteriše uravnoteženost robne razmene, objašnjava, značajni ugovori iz oblasti zajedničkih ulaganja i proizvodnih kooperacija, kao i zavidan nivo saradnje u oblasti bankarsko-finansijskih, saobraćajnih i turističkih usluga.

Samo tokom prošle godine 2.600 firmi iz Srbije je izvozilo u Italiju, najviše putničke automobile, obuću, odeću i pribor za odeću od tekstila, bakar i gume za automobile.

S druge strane, iz te zemlje smo najviše uvozili delove i pribor za motorna vozila, kožu i predivo od tekstilnih vlakana, proizvode od plastike…

Postoji veliko interesovanje italijanskih kompanija i za saradnju u oblasti železnice, naročito na Koridoru 10, ali i za povezivanje sa Koridorom 5.

Prema analizama PKS, perspektivu za izvoz u Italiju iz Srbije imaju naši proizvođaci koji se bave proizvodnjom robe od čelika, voćnih sokova, džemova, preparata koji se koriste u ishrani životinja, soje i žitarica…

U Srbiji je inače registrovano 1.849 aktivnih privrednih subjekta čiji su većinski vlasnici pravna i ili fizička lica iz Italije, a samo u prošloj godini registrovano je 139 novih italijanskih firmi i preduzetnika koji su uneli italijanski kapital.

Najznačajnija izvozna tržišta italijanskih kompanija koje posluju u Srbiji su Ruska Federacija, Poljska, Turska, SAD, Japan, Australija i ekonomije Zapadnog Balkan.

Prema podacima Narodne banke Srbije, ukupna neto ulaganja italijanskih rezidenata u Srbiji od 2010. premašila je 2,5 milijardi evra.

Srbija će u narednom periodu pokušati da potencijal saradnje sa Italijom proširi i na sektore farmacije, poljoprivrede, tekstila i ekologije, a polje zajedničkih projekata moglo bi da se proširi na saradnju naših i startap kompanija iz Italije u oblasti e-zdravlja i kreativne industrije.

Tags
Back to top button