Nemačka auto-industrija ulaže 60 milijardi EUR u e-vozila – Bankar.rs
SVE VESTI

Nemačka auto-industrija ulaže 60 milijardi EUR u e-vozila

Nemačka automobilska industrija će u naredne tri godine uložiti skoro 60 milijardi evra u električne automobile i automatizovanu vožnju.

To je izjavio šef udruženja automobilske industrije VDA uoči sajma automobila u Ženevi.

“U naredne tri godine uložićemo više od 40 milijardi evra u električnu mobilnost, a još 18 milijardi evra biće uloženo u digitalizaciju i povezivanje i automatsku vožnju”, izjavio je predsednik VDA Bernhard Mattes u saopštenju u subotu.

Raspon modela električnih automobila nemačkih proizvođača bi se u tom periodu utrostručio na oko 100, rekao je on.

Međunarodni sajam automobila u Ženevi, gde proizvođači prikazuju svoje najnovije modele i koncepte, traje od 7. do 17. marta.

“Pojačavanje električne mobilnosti dolazi u Evropu. Bez toga, ciljevi EU u pogledu ugljen-dioksida ne mogu se postići do 2030. godine”, rekao je Mattes, pozivajući na ono što je nazvao odgovarajućim regulatornim uslovima širom Evrope.

Nemačka, zajedno sa još nekoliko velikih evropskih ekonomija, trebalo bi da ima mnogo veći udeo električnih vozila među novim registracijama od proseka EU, rekao je on.

Infrastruktura za punjenje električnih automobila mora da se proširi i ponudi podsticaje kupcima e-automobila, rekao je Mattes.

Tags
Back to top button