Kina uspostavlja of šor zonu slobodne trgovine – Bankar.rs
SVE VESTI

Kina uspostavlja of šor zonu slobodne trgovine

Nacionalno of šor trgovinsko pilot područje biće uspostavljeno u Zoni ekonomskog razvoja Jangpu (EDZ) u provinciji Hainan u južnoj Kini. Očekuje se da će ovo olakšati upravljanje ulazom i izlazom iz ove oblasti, rekao je upravni odbor EDZ-a.

Jangpu EDZ je zona slobodne trgovine, ima povoljan geografski položaj i veliki transportni sistem. Odobrena je da bude razvojna zona na državnom nivou 1992. godine i počela je sa radom godinu dana kasnije.

Nova of šor oblast promovisaće politike olakšavanja investicija u oblastima kao što su trgovina, finansije i lokalna valuta. U zoni će se nalaziti domaći i međunarodni centar za snabdevanje i prekogranični logistički kanal.

Da bi se dodatno olakšala međunarodna trgovina, usluga “jednog prozora” će biti implementirana u području luke. Vreme čišćenja luke biće znatno smanjeno kako bi se zadovoljili međunarodni standardi.

Hainan ima bogate resurse nafte i prirodnog gasa, kao i gume, morske soli, kvarcnog peska, gvožđa. Vlasti planiraju da razviju međunarodnu plovidbu smanjujući kvote za izvoz nafte.

Ove godine žele da izgrade i novi brodski čvor u Jangpuu za međunarodnu trgovinu kopnom i morem. Spoljnotrgovinski putevi će biti otvoreni od Jangpua do jugoistočne Azije.

Tags
Back to top button