Kanada izručuje direktorku Huaveja u SAD – Bankar.rs
KOMPANIJESVE VESTI

Kanada izručuje direktorku Huaveja u SAD

Kanadski ministar pravosuđa zvanično je počeo proces izručenja SAD Meng Vanžu, finansijske direktorke kompanije Huavej. Meng je 1. decembra uhapšena u Vankuveru na američki zahtev.

Mesec dana nakon što je američko pravosuđe objavilo dug popis tačaka optužnice protiv Huaveja i finansijske direktorke, “zvaničnici kanadskog ministarstva pravosuđa izdali su sudski nalog čime zvanično počinje proces izručenja”, saopštila je kanadska vlada, piše Seebiz.

Američko ministarstvo pravosuđa optužuje Huavej i njegovu finansijsku direktorku da su zaobišli američke sankcije Iranu, ali i da su preko dve podružnica ukrali industrijsku tajnu američke telekomunikacijske kompanije T-Mobilea.

Advokati koji zastupaju Meng izrazili su razočaranje i ocenili da su američke optužbe politički motivisane, prenosi Blic.

“Naša klijentkinja tvrdi da je nedužna i da je američki sudski proces i izručenje zloupotreba procesnog prava”, naveli su.

Kanadska vlada odbacila je kineski zahtev da Meng bude oslobođena i tvrdi da nema uticaja na pravosuđe.

Meng, ćerka osnivača Huaveja Rena Žengfeja, uhapšena 1. decembra, puštena je uz kauciju sredinom decembra u Vankuveru gde poseduje dve rezidencije.

Odnosi Kine i Kanade zahladneli su nakon njenog hapšenja i Kina je uhapsila dvoje kanadskih državljana, a trećeg osudila na smrtnu kaznu zbog krijumčarenja droge.

Tags
Back to top button